A Liberálisok azt javasolják, hogy Tarlós István főpolgármester és stábja addig ne használjon légkondicionálást, amíg nem oldódik meg a 3-as metró szerelvényeinek hűtése – mondta Szabadai Viktor, a Magyar Liberális Párt – Liberálisok budapesti választmányának elnöke az MTI-nek szerdán.

Fotó: MTI, archív

Hozzátette: javasolják azt is, hogy a budapesti presztízsberuházások addig ne kapjanak többletforrást, amíg nem oldódik meg a probléma.

Szabadai Viktor felidézte: Tarlós István főpolgármester többször is nyilatkozta, hogy szándékosan hagyták ki a 3-as metró felújított szerelvényeiből a légkondicionálót, és a főpolgármester azt olyan „abszurd ötletnek” nevezte, mintha „minden utasnak virágcsokrot adnának”.

Ezzel szemben tény, hogy Budapesten egyre gyakoribbak a hőhullámok, amikor tartósan 35-40 Celsius-fok közötti csúcshőmérséklettel kell számolni, miközben a felújított 3-as metrószerelvényeiben egy forgótárcsás légkeverő van, ami csak „pörgeti” a meleg levegőt – tette hozzá.

Emlékeztetett rá: a 2-es vonal új szerelvényeit évekkel korábban már légkondicionálóval szerezték be. Hozzátette: a metrót napi félmillióan használják, a metrószerelvények hűtése tehát akut probléma.

„A metrószerelvények hűtése nem egy lehetőség, virágcsokor, hanem elmaradhatatlan feladat lenne a városvezetés előtt” – szögezte le. Ezért azt javasolják, hogy a főpolgármester és környezete ne használjon addig légkondicionáló berendezést, amíg nem tudják garantálni a nyári forgalomban a metrószerelvények légkondicionálását.

Felidézte: a főpolgármester a közelmúltban cserélte le kétéves szolgálati autóját, és véleménye szerint az ilyen és ehhez hasonló költségeket kellene a városvezetésnek „visszavágnia”. Emellett javasolják, hogy a budapesti presztízsberuházások – és példaként a Puskás Stadiont és a miniszterelnök Várba költöztetését említette – mindaddig ne jussanak többletforráshoz, amíg a metrószerelvények hűtésének problémája nem oldódik meg.

MTI