Az LMP frakcióvezetője szerint a kormányfő által a migráció kérdésében elindított vita egy valós problémán alapuló álvita, amit arra használnak, hogy elfedjék a valóságot.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Keresztes László Lóránt a miniszterelnök felszólalására reagálva azt mondta: Orbán Viktor nem abban érdekelt, hogy a migrációs krízis megoldódjon, hanem abban, hogy ezt egy kampányeszközként használja annak érdekében, hogy elfedje a „kritikus magyar valóságot”.

Vitatkozott Orbán Viktor azon érvelésével, hogy a migrációpárti és azt ellenző erők küzdelme Európa jövőjének tétje.

Szerinte uniós szinten nem volt valós, őszinte vita a migrációs krízis okainak feltárásáról, és a magyar miniszterelnök is azon európai politikusok táborát erősíti, akik nem tettek le érdemi javaslatokat az ügyben.

A magyar gazdaság és társadalom helyzetéről szólva hangsúlyozta: több százezer fiatal kényszerült elvándorolni Magyarországról, amire a kormány egyik tagja csak annyit válaszolt, hogy ezzel nincs probléma, hiszen nyelvet tanulnak és a munkatapasztalatot szereznek.

Hozzátette: a kormány nem mer szembenézni azzal problémával, hogy az anyaországi magyar gyerekek egyre nagyobb százaléka külföldön születik, nem beszélnek a vidék és a reményvesztett kis falvak helyzetéről, és arról, hogy alapvető rendszerek „recsegnek-ropognak”.

Megjegyezte: ezekről nincs vita és nem tudja megítélni, hogy a kormányfő mennyire szembesül a valós problémákkal.

A Sargentini-jelentéssel kapcsolatban Keresztes László Lóránt azt mondta: az LMP nem támogatta a jelentést, mert nem tartja megengedhetőnek, hogy egy kormány hibája miatt egy országot büntessenek.

A kormányfő gazdasági helyzetértékelésére úgy reagált: a kormány nem a magyar modellt, hanem egy neoliberális gazdaságpolitikát folytat, amely az olcsó és kiszolgáltatott munkavállalókra alapoz.