A Demokratikus Koalíció (DK) szerint válsághelyzettel fenyeget, hogy a jövő évi költségvetésben az egészségügyre szánt források nem érik el a gazdasági össztermék (GDP) négy százalékát.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

László Imre, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, az „elátkozott balliberális kormány” 2009-ben, a világgazdasági válság idején is a GDP 4,3 százalékát fordította az emberek egészségére, most azonban ez az arány mindössze 3,95 százalék.

Kiemelte, egyes elemzések szerint akár 40 egészségügyi intézmény is bezárhat a jövőben annak a szigorításnak az eredményeként, amely alapján az intézmények nem adhatják le úgy rendeléseiket, hogy számláikon nem áll rendelkezésre azok fedezete. László Imre szerint az egészségügy hosszú évek óta így működik, az intézmények pedig jelenleg összesen mintegy 35 milliárd forintos adósságot halmoztak fel.

A DK politikusa hangsúlyozta, ennek a problémának a hátterében nem egyéni hibák állnak, hanem az általános alulfinanszírozottság. Megjegyezte, az egészségügy fejlesztése azért is elengedhetetlen, mert évente mintegy 32 ezer ember hal meg gyógyítható vagy megelőzhető betegségekben.