A rendőrség katonai rendészek, polgárőrök és a Terrorelhárítási Központ munkatársainak közreműködésével garantálja a magyarországi karácsonyi vásárok biztonságát – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Bakondi György erről annak apropóján beszélt, hogy Strasbourgban egy merénylő kedd este két embert lelőtt egy karácsonyi vásár közelében, tizenketten megsebesültek, többen súlyosan.

Hozzátette, hogy Magyarországon 160 helyszínen tartanak karácsonyi vásárt, illetve rendezvényt, a kormány pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyar lakosság békességben ünnepelhessen.

Közölte: Magyarországon annál is inkább nehéz egy hasonló terrorcselekmény elkövetése, mert az országban nem él olyan jelentős muszlim kisebbség, amely segíteni tudná a merénylet megszervezését, illetve segíteni tudná a támadó menekülését.

Bakondi György a Kossuth Rádió csütörtöki, Jó reggelt, Magyarország! című műsorában emlékeztetett arra: az elmúlt években már háromszázan haltak meg és ezerötszázan sérültek meg Európában olyan merényletekben, amelyeket iszlám hátterű bevándorlók követtek el.

Ugyanakkor egyre élesebb a határvonal a biztonság tekintetében a bevándorlást támogató és a bevándorlást ellenző országok között – mondta a főtanácsadó.

A kormány komolyan veszi az emberek biztonságát

Komolyan veszik a terrorfenyegetést és az emberek biztonságát, ezért döntött a kormány és a nemzetbiztonsági kabinet úgy, hogy csütörtöktől a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a Magyar Honvédség katonai rendészeti egységeivel megerősítik a karácsonyi vásárok védelmét – mondta a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Bakondi György a Vörösmarty téri karácsonyi vásárnál tartott tájékoztatón elmondta: a kormány áttekintette a strasbourgi merénylet után a biztonsági intézkedéseket és döntött a vásárok védelmének megerősítéséről, fenntartva, hogy a magyarországi veszélyeztetettség nyilvánvalóan nem éri el azt a szintet, amely Strasbourgban vagy szerte Nyugat-Európában tapasztalható.

A helyzet igényelte a szigorítást, a polgárok biztonsága, a belbiztonság szilárdan tartása miatt tették meg ezeket az intézkedéseket – jegyezte meg. Hozzátette: a kormány készen áll arra, hogy megvédelmezze a magyar embereket.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a tájékoztatón kiemelte: a kormány számára a magyar emberek biztonsága az első. Elmondta, hogy 160 helyszínen tartanak karácsonyi vásárt az országban, ezek védelme érdekében együttműködik a rendőrség a TEK-kel és a katonai rendészekkel.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta: Budapesten négy járőrpár vesz részt a feladat végrehajtásában, vidéken pedig Győrben, Székesfehérváron, Kaposváron, Debrecenben, Szolnokon és Hódmezővásárhelyen két-két katonai járőr segíti a rendőrök munkáját január 1-jéig.

Az államtitkár felidézte: kedden Strasbourgban terrorcselekmény történt, az elkövetőt még nem tudták elfogni, és csütörtökön a támadás harmadik áldozata is meghalt. Hozzátette: a gyanúsítottat, egy algériai származású, Strasbourgban született francia állampolgárságú férfit évek óta megfigyelés alatt tartották a hatóságok. A politikus hozzátette: a támadás egyértelmű bizonyítéka annak, hogy az ideérkezett migránsok integrációjára alapuló migrációs politika kudarcba fulladt. Tetézi a helyzetet az ENSZ migrációs csomagja és az Európai Parlament döntése a migránsvízumokról – mondta. Ilyen körülmények között tartják meg minden keresztény országban a karácsonyi vásárokat, ezeknek a biztonsága került veszélybe Európában – jelezte.

Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa, „mert nem dőltünk be a migránspolitikának, amit ránk próbáltak erőltetni”, így sikerült megőrizni az ország biztonságát – jelentette ki.