A Demokratikus Koalíció újra arra kéri az Európai Uniót, hogy közvetlenül ossza el a Magyarországra érkező uniós forrásokat, és a folyamatból hagyja ki a magyar kormányt.

Niedermüller Péter, a párt alelnöke hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón a 24.hu cikkére reagált, amely szerint az Európai Bizottság az uniós támogatások egy részének megvonását javasolja, ami körülbelül 100-150 milliárd forintos büntetést jelenthet Magyarország számára.

A DK EP-képviselője kérdésre azt mondta, meg tudja erősíteni, hogy létezik ilyen jelentés és abban „ilyen összegekről van szó”, már kezdeményezte is a dokumentum nyilvánosságra hozatalát.

Niedermüller Péter úgy fogalmazott: az EU láthatóan megunta azt, ahogy az Orbán-kormány az uniós forrásokkal bánik. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Parlament költségvetés-ellenőrzési bizottsága korábban már megfogalmazta a Magyarországgal szembeni kritikáit. A testület jelentése szerint nem egy-egy hazai projekttel vannak problémák, hanem alapvetően az egész hazai rendszer rossz, számos lehetőséget teremt a korrupcióra – mondta.