Fotó: semmelweis.hu

Olyan új idegsejttípust fedeztek föl magyar kutatók, melynek irányítottá tett mechanizmusa áttörést jelenthet az agy daganatos betegségei elleni küzdelemben.
A budapesti Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetében Alpár Alán és munkatársai (Kovács G. Gábor, Hanics János, Harkány Tibor és Tomas Hökfelt) a Nemzeti Agykutatási Program keretében négy éve folytatott kísérletek során találtak olyan sejteket, melyek a születő idegsejtek célba jutását segítik egy Annexin V nevű fehérje közreműködésével, mely a ráksejtek kialakulásában is szerepe van. E fehérje ugyanis mintegy „alagutat” fúr az agyszövetbe, így gyorsítva az idegsejtek megfelelő helyre érését, csakhogy e tulajdonság a daganatok terjedése elől is lebontják az akadályokat.

A magyar kutatók célja, hogy az újonnan fölfedezett idegsejtek mechanizmusait irányíthatóvá tegyék egy mesterséges mikrokörnyezet kialakításával, és ily módon a sérült agyszövetrész regenerálására használhassák.

– Munkánkban egy olyan mechanizmust írtunk le, mely az egészséges agyvelőben segíti újonnan született sejtek vándorlását; a mechanizmus hasonló egy idegrendszeri daganat terjeszkedési mechanizmusához, csak nagyon kontrolláltan zajlik. A gyakorlati haszonra váltás az elérendő cél, ehhez azonosítanunk kell, hol vannak még pontosan ilyen „terelő” idegsejtek az emberi agyban, hogyan lehet őket aktiválni, milyen újonnan született sejteket, milyen forrásból lehet egy sérült terület felé irányítani – tájékoztatta a Demokratát Apár Alán, a Nemzeti Agykutatási Program – Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Kísérletes Neuroanatómiai és Fejlődésbiológiai Csoport kutatója.

Ágoston Balázs