– Ártatlanul, koholt vádak alapján, bizonyítékok nélkül börtönözték be Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt. Meghurcolásuk nem egyedi, hiszen sorozatban fogják perbe azokat, akik a magyar szabadságjogokért szót emelnek, de esetük mindenképp a legkirívóbb. A cél a magyarság megfélemlítése. Romániában sohasem létezett független igazságszolgáltatás. El kell érni, hogy ne a titkosszolgálatok diktáljanak a bíróságoknak – mondta Csóti György, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója a szervezet által Igazságot Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak! címmel rendezett budapesti konferencián.Mint ismert, Szőcs Zoltán, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom erdélyi elnökét és Beke István, a szervezet kézdivásárhelyi vezetőjét három évvel ezelőtt közösség elleni merényletkísérlettel vádolta meg a román Szervezett Bűnözést és Terrorizmust Vizsgáló Ügyészség (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, DIICOT.) 

A Demokrata több alkalommal megírta, hogy a vádirat valójában politikai pamflet, melyben „bizonyítékként” sorakoztatták fel többek között azt, hogy a két fiatalember rendszeres testedzést tartott, a házkutatásokkor megtalálták náluk Wass Albert könyveit, valamint a történelmi Magyarországot ábrázoló szóróanyagokat. Emellett hangulatkeltésként belekeverték a Bolíviában meggyilkolt Rózsa-Flores Eduardót, a Székely Nemzeti Tanács által rendszeresen megszervezett Székely Szabadság Napját, sőt, az Erdélyi Magyar Ifjak által minden nyáron Gyergyószentmiklóson megszervezett EMI-tábort is mint olyan rendezvényt, ahová az elmúlt években „problémás, terrorizmussal és szélsőségességgel terhelt” régiókból, például Baszkföldről és Katalóniából is érkeztek előadók. (Utóbbi rendezvény programfelelősét, Szűcs Pétert néhány héttel ezelőtt behívták a marosvásárhelyi rendőrségre, és felszólították, hogy azonosítsa azokat, akik a táborban készült fotókon a történelmi Magyarországot ábrázoló pólót viselnek. A rendőrök az azonosítás megtagadása esetére börtönbüntetéssel fenyegették meg az EMI alelnökét, aki természetesen nem tett eleget a felszólításnak.) 

A terrorista készülődést ugyanakkor nem tudta bizonyítani a bíróság, így végül 400 szilveszteri petárda, tűzijáték és tortára való gyertya miatt pirotechnikai eszközökkel elkövetett jogsértés miatt marasztalta el őket első fokon a Bukaresti Ítélőtábla, a kirótt szabadságvesztés napra pontosan megegyezett az előzetes letartóztatásban töltött idővel. Szőcs Zoltán 10, Beke István 11 hónapot sínylődött egy bukaresti börtönben.

A koncepciós terrorvád elvetése reményt adott az igazságosabb másodfokú ítéletre, ám idén nyáron megdöbbentő módon módosított váddal, terrorcselekmény ürügyén öt-öt év letöltendő börtönt szabott ki a két székely fiatalemberre a bukaresti Legfelsőbb Bíróság úgy, hogy a vád átminősítéséről nem is értesítette Szőcsöt és Bekét, és így megfosztotta őket a védekezéshez fűződő alapvető joguk gyakorlásától.

– Nemcsak két fiatalemberről van szó, hanem a közösségről, amit magyarságnak hívnak. Az Európai Unió liberális politikai osztálya elfordítja a fejét, jobban érdekli a migránsok sorsa, mint az a kérdés, hogy az EU-ban miért kell közösségeknek félniük. Beke István és Szőcs Zoltán személyében jelképesen egy közösség reményeit zárták börtönbe – szögezte le Szili Katalin, a határon túli autonómiaügyek egyeztetési eljárásaiban személyes közreműködésért felelős miniszterelnöki megbízott.

Völner Pál a jogállamiság és a hatalmi ágak szétválasztásának európai és hazai történeti fejlődését tekintette át. Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára aláhúzta, hogy az anyanyelv használata alapjog az igazságszolgáltatásban, az ártatlanság vélelmének intézményét pedig nemzetközi szerződések garantálják.

– 2015-ben bomba robbant, de azt nem a két bebörtönzött székely fiatalember hozta működésbe, hanem a román állam – mondta Beke Csilla. Beke István felesége emlékeztetett, hogy a vád fő bizonyítékának számító titkokban készült hangfelvételnek csak alig 5 százaléka érthető, és azt is összevágott állapotban tárta a bíróság elé az ügyészség. 

Az ítélőszék elutasította a védelem azon kérését, hogy hallgassák meg a teljes, mintegy három és fél óra hosszú anyagot, ugyanakkor bizonyítéknak tekintette azokat a petárdákat és tűzijátékokat, amelyeket egy Bekéék családi vállalkozásának tartozó temesvári cég küldött a hátraléka fejében. Az eljárás abszurditására jellemző, derült ki Beke Csilla beszámolójából, hogy a bíróság detonátornak minősített egy airsofthoz (műanyag golyókat kilövő légfegyverrel játszott stratégiai hadijáték) használatos szirénát, és teljesen figyelmen kívül hagyták, hogy a lefoglalt petárdák és pirotechnikai eszközök bontatlan csomagolású dobozokban voltak, vagyis azokból senki nem készített robbanószerkezetet. 

Beke István felesége azt is elmondta, hogy különösen az előzetes letartóztatás első időszakában erőteljes pszichikai nyomást gyakoroltak férjére és Szőcs Zoltánra többek között az embertelen fogva tartási körülményekkel. Beke Csilla felhívta a figyelmet, hogy a védelem egyik román ügyvédje szerint is törvénytelen, hamis ítélet született.

Szőcs Csongor, Szőcs Zoltán testvére az előzményeket ismertetve felidézte, hogy 2005-ben alapították meg a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kézdivásárhelyi szervezetét, mely az önazonosság és az önrendelkezés ügyét tűzte zászlajára. Tevékenységük nyomán sikerült kétnyelvűsíteni Kézdivásárhelyen a feliratokat, gyermektáborokat szerveztek, véradásból szerzett bevételeikből szegény sorsú családokat segítettek, emellett síkra szálltak a magyar jelképek, például a székely zászló szabad használatáért. Ezért folyamatos megfigyelés alatt álltak, követték őket, lehallgatták telefonjaikat, rendszeresen bírságokat szabtak ki rájuk, sőt, iskolaigazgatókat is fölkerestek az állami szervek emberei.

– A terrorügyet kreáló vádiratban élők és holtak, más szervezetek is szerepeltek, bizonyítékként pedig többek között pólókat, könyveket is lefoglaltak. Emellett felbujtásként értékelték, hogy a testvérem segített a magyar állampolgárág felvételéhez szükséges ügyintézésben azoknak, akik nehezebben igazodtak el a bürokráciában – mondta Szőcs Csongor, hozzátéve, hogy a vád legfőbb bizonyítékául szolgáló hangfelvétellel nemcsak az a probléma, hogy mindössze 5 százaléka érthető, hanem mindmáig sem az azon hallható beszélgetés időpontja, sem a helyszíne nem ismert. 

Szőcs Csongor végül tolmácsolta testvére karácsonyi üdvözletét a börtönből. Szőcs Zoltán többek között így fogalmazott: „Minden szenvedésnek van értelme és van vége”

Van rá esély, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalja Romániát, az Emberi Jogok Európai Egyezménye ugyanis kimondja, hogy vádmódosítás esetén a védelemnek kellő időt és lehetőséget kell biztosítani a felkészülésre, márpedig a Beke–Szőcs-ügy nyári fordulatakor, az ötéves börtönbüntetés kiszabásakor ez nem teljesült – ütött meg reménykeltő hangot Grád András ügyvéd. 

Az emberi jogi szakértő a strasbourgi eljárásrendet is ismertető előadása végén megjegyezte, hogy aligha lehet érdemben potenciális bombaalkatrésznek tekinteni egy családi ház műhelyében lefoglalt csavarokat és szögeket, hiszen a világ összes házi műhelye tele van ilyen tárgyakkal.

– Mindannyian köszönettel tartozunk Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak azért, amit igyekeztek megtenni a magyarságért. Kálváriájuk Trianon következménye – mondta Pánczél Károly fideszes parlamenti képviselő, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke. 

A viszonyulást jellemezve hozzátette, hogy a magyar állam 2010 óta jogi és jogon kívüli eszközökkel is a nemzetegyesítésen dolgozik, nemcsak az állampolgárság és a szavazati jog egyszerűsített megszerzése, hanem a magyar házak, az oktatási és gazdaságfejlesztési támogatások és az óvodaépítések is ezt szolgálják.

A konferencián elhangzott, hogy már több mint 12 ezren írták alá a dr. Kékesi Raymund jogász által elindított petíciót, mely arra kéri Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, valamint Klaus Iohannis román államfőt, hogy vessék latba befolyásukat a példátlan ítélet hatályon kívül helyezése érdekében. 

Az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Lomnici Zoltán és Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő pedig azt kéri Iohannis elnöktől, hogy éljen kegyelmezési jogkörével, hogy Beke István és Szőcs Zoltán a karácsonyt családjaik körében tölthessék.