Nyilatkozatot fogadtak el az EU jövőjéről a visegrádi országok (V4) kormányfői az EU jövőjéről csütörtöki varsói csúcstalálkozójukon, Magyarország teljes egészében és lelkesen támogatja a dokumentumot – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a megbeszélést követő sajtóértekezleten.

A lengyel, a szlovák és a cseh miniszterelnökkel folytatott egyeztetés után Orbán Viktor kiemelte: épp ideje volt, hogy a visegrádi csoport elfogadjon egy ilyen dokumentumot.

Úgy vélte, egy új világrend kialakulásának korszakában élünk, amikor mindenkinek az a dolga, hogy meghatározza a maga helyét. Európának is így kell tennie, és ehhez kíván hozzájárulni az a dokumentum, amelyet most elfogadtak – mutatott rá a miniszterelnök.

Kettős mérce érvényesül az EU piacán

Orbán Viktor szerint az élelmiszerek minősége ügyében kettős mérce érvényesül az Európai Unió piacán.

A miniszterelnök a visegrádi országok (V4) kormányfőivel egyeztetett csütörtökön Varsóban, majd a sajtótájékoztatón elmondta: ebből a szempontból másodrendűeknek minősülnek Közép-Európa állampolgárai.

Emlékeztetett: az ügyet már korábban szóvá tették, de azt az Európai Bizottság nem kezelte. A V4 kezdeményező szerepet akar játszani abban, hogy olyan szabályozást alakíthassanak ki, amely megakadályozza a kettős mércét ezen a területen – jelentette ki Orbán Viktor.


Kulcsfontosságú az Európai Unió egységének megőrzése

Az Európai Unió egységének megőrzését kulcsfontosságúnak nevezik a visegrádi országcsoport (V4) kormányfői abban a közös nyilatkozatban, amelyet csütörtökön Varsóban fogadtak el – közölte Beata Szydlo lengyel kormányfő a tárgyalások után megtartott sajtókonferencián.

A határozatot a március végi római EU-csúcsértekezleten terjesztik elő – mondta Beata Szydlo.

Minden együttműködési modellnek feltételeznie kell az egységes piac, a schengeni övezet integritását – ismertette a dokumentumot a lengyel kormányfő. „Nem egyezünk bele az EU-n belüli megosztásokba, mivel ez egyenes utas jelent a szétváláshoz” – szögezte le.

A kormányfők egyetértettek abban, hogy szembe kell szegülni a munkaerőpiacon, különösen a közlekedési alkalmazottakkal szemben érvényesített protekcionizmussal – hangsúlyozta.

Az EU-nak jobban kellene szolgálnia a tagállamok és az állampolgárok érdekeit

„Folytatni kell az európai együttműködést. Elvárjuk, hogy az EU-ban olyan változások történjenek, amelyek következtében a szervezet jobban fogja szolgálni az egyes tagállamok, valamint az uniós állampolgárok érdekeit is” – jelentette ki Bohuslav Sobotka a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák miniszterelnök csütörtöki varsói csúcstalálkozója utáni sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozta, hogy az EU-nak a jövőben is meg kell őriznie az eddigi értékeket, és kiemelten kell kezelnie a közös piacot, a szabad mozgást és „az eddiginél jobban biztosítania kell a (belső határellenőrzés nélküli) schengeni övezet határainak, különösen a szövetség külső határainak a védelmét”.

Sobotka szerint meg kell oldani az élelmiszerek egységes minőségének kérdését is, mert Csehország számára elfogadhatatlan, hogy a nemzetközi cégek ugyanazokat az élelmiszereket más minőségben forgalmazzák Nyugaton, illetve Keleten.

„Elfogadhatatlan, hogy létezzen első osztályú, és másodosztályú élelmiszerpiac. Ebben nem alkuszunk. Követeljük, hogy az Európai Bizottság fogadjon el olyan komplett törvénymódosító intézkedéscsomagot, amely orvosolná ezt a problémát” – hangsúlyozta a cseh kormányfő.

Megjegyezte: Csehország már 2011-ben az Európai Parlament elé vitte az ügyet. Az EP 2013-ban határozatot fogadott erről, de azt az Európai Bizottság mindeddig nem teljesítette.

Bohuslav Sobotka rámutatott: a visegrádiaknak fel kell készülniük arra a helyzetre is, hogy ha az Európai Bizottság nem mutatna megfelelő hajlandóságot a probléma megoldására. „Javasoltuk, hogy a V4 állítson fel egy munkacsoportot, amely felkészülne ennek a helyzetnek a kezelésére, s arra, hogy a témát az Európai Tanács elő vigyük” – fejtette ki Sobotka. „Ez rendkívül fontos probléma, és a cseh kormány hosszú távon semmiképpen sem hajlandó megbékélni ezzel a helyzettel” – szögezte le a cseh miniszterelnök Varsóban.

Lengyelország támogatja a tisztességtelen piaci gyakorlat kiküszöbölését

Lengyelország támogatja a tisztességtelen piaci gyakorlat kiküszöbölésére irányuló összes lépést – szögezte le Beata Szydlo miniszterelnök a visegrádi csoport (V4) kormányfőinek csütörtöki varsói csúcsértekezlete után, a nemzetközi nagyvállalatok által forgalmazott élelmiszerek egyes régi és új uniós tagországokban tapasztalható eltérő minőségével kapcsolatban.

A lengyel élelmiszer minősége magas szintű marad, ezt az Európai Bizottság lengyelországi vizsgálata is bizonyította – hangsúlyozta Szydlo, rámutatva, hogy a lengyel élelmiszereket a többi uniós tagállamban is szívesen veszik.

Varsó mindazonáltal észreveszi az uniós tagállamokban jelentkező minőségi problémákat – folytatta, bejelentve, hogy a V4-ek ezért létrehoznak egy ezzel foglalkozó munkacsoportot, s a problémát jövő hétfőn a földművelésügyi miniszterek is megtárgyalják.

Robert Fico brüsszeli fellépést szorgalmaz a kettős élelmiszerminőség ügyében

A kettős élelmiszerminőség gyakorlata egyértelmű csalás, és ha az Európai Unió nem tesz a helyzet megváltoztatásáért, Szlovákia az európai polgári kezdeményezés eszközéhez folyamodik az ügyben – jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök csütörtökön a visegrádi csoport kormányfőinek varsói találkozója után.

A csúcstalálkozó résztvevői az Európai Unió (EU) jövőjéről, illetve a nemzetközi nagyvállalatok által forgalmazott élelmiszereknek egyes régi és új uniós tagországokban tapasztalható eltérő minőségéről tárgyaltak, utóbbiról szlovák kezdeményezés alapján.

A kettős élelmiszerminőség gyakorlatát Robert Fico elfogadhatatlannak, egyértelmű csalásnak és veszélyes politikai üzenetnek minősítette. Egyúttal felszólította az Európai Parlamentet, hogy vizsgálja meg az ügyet. Egyúttal leszögezte, hogy ha a témával kapcsolatban az uniós szervek nem tanúsítanak tisztességes hozzáállást, nem zárja ki, hogy az ügyben Szlovákia az európai polgári kezdeményezés eszközéhez nyúl.

MTI