Fotó: MTI/Illyés Tibor

Magyarország nemhogy nem Európai Unió ellenes, hanem szeretne visszatérni az unió alapértékeihez, például a nemzeti szuverenitás megőrzését illetően – mondta a kormányszóvivő az M1 aktuális csatornán csütörtök este.

Kovács Zoltán a nemrég lezárult nemzeti konzultációval kapcsolatban azt mondta: „Magyarország az első”, az elmúlt hét évben a kormány bebizonyította, hogy minden döntésben a magyar emberek érdekeit képviseli.

Úgy fogalmazott: óriási a távolság „a brüsszeli bürokraták, sok brüsszeli politikus” és az európai emberek gondolkodása között, Európa jövője az európai emberek kezében van.

A kormányszóvivő szerint a következő egy évnek, például Magyarország visegrádi elnökségének fontos témája lesz annak bizonyítása, hogy azért, mert néhány, egyébként fontos pontban „nem értünk egyet azzal, amit Brüsszelből javasolnak, nemhogy nem Európa-ellenesek vagyunk, hanem kimondottan szeretnénk visszatérni” az Európai Unió alapértékeihez.

Kovács Zoltán ezek között említette, hogy a nemzeti szuverenitásból többet már nem szabad elvenni, mert az garantálja Európa erősségét az erős nemzetállamokon keresztül.

A kormányszóvivő közölte: azokat a területeket kell megtalálni – egyebek mellett a közös védelmi politika, a gazdaságpolitika bizonyos kérdései, a digitalizáció -, ahol van értelme az együttműködés mélyítésének, és Magyarország kész is erre.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy azokon a területeken, amelyeken „lehetetlen” egyetértést teremteni, és ilyen a migráció, a kormány nem fog engedni, mert a magyar emberek „soha nem fognak beleegyezni” abba, hogy „rájuk erőltessék” migránsok befogadását.

MTI