Magyarországnak történelmi érdemei vannak a schengeni határok megvédésében, a balkáni migrációs útvonal lezárásában, és a végsőkig ki fog tartani annak érdekében, hogy meghatározhassa, ki tartózkodjon az országban – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden, az Európai ügyek bizottságának éves meghallgatásán.

Lázár János a bevándorlással kapcsolatban hangsúlyozta: megkérdőjelezhetetlen, hogy Magyarországnak döntő szerepe volt a balkáni útvonal lezárásában, hiszen ez egy magyar kormányzati döntés volt, amit 2015-ben az Európai Bizottság nem támogatott, viszont Magyarország elsősorban Szerbiával, Macedóniával, Bulgáriával, Romániával és Horvátországgal együttműködve képes volt ezt megtenni.

Sikerült a balkáni útvonalat lezárni, a határokat megvédeni és a schengeni egyezményeket betartani, ebben Magyarországnak, történelmi érdemei vannak, mert ezt kevesen merték vállalni, a „sunnyogást”, az alkalmazkodást, és a kompromisszumkötést annál többen – fogalmazott. Hozzátette: kiállták azt a baloldali és liberális irányból érkező, több kontinenst átfogó támadást is, amely emiatt a döntés miatt érte a kormányt az elmúlt két évben.

Az Európai Bizottság egységes bevándorlási intézményrendszerre vonatkozó álláspontjára utalva hangsúlyozta: Magyarország a végsőig ki fog tartani ebben a vitában, akkor is, ha kötelezettségszegési eljárás, vagy európai bírósági eljárás van az ország ellen, mert meggyőződése, hogy tagállami hatáskör, és nem adható át Brüsszelnek annak meghatározása, hogy Magyarország területén ki tartózkodik, ki kap állampolgárságot.

MTI