Fotó: MTI/Kovács Tamás

Kocsis Máté, a Fidesz vezérszónoka úgy fogalmazott: politikai támadás érte Magyarországot, és azért vannak itt, hogy erre politikai választ adjanak. Az Országgyűlésnek – hasonlóan az öt évvel ezelőtti Tavares-jelentéshez – kötelessége reagálni. A frakcióvezető kitért arra is, téved, aki azt gondolja, nem az illegális bevándorlás, a migráció körüli vita lesz az EP-választások meghatározó témája. Rámutatott: az Európai Unió „a saját intézmény- és szabályrendszerét a saját uralkodó politikai elvárásainak megfelelően torzítja” pusztán azért, hogy a közelgő EP-választási vitában megbélyegezze, megbüntesse azokat, akik ellentétes állásponton vannak a bevándorlási vitában.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Hozzátette: szeretnék világossá tenni, hogy Magyarország visszautasítja azokat a vádakat, amelyek bár a közelgő EP-választások miatt íródtak, de mégis hamis és hazug képet festenek hazánkról. Teljesen egyértelmű, hogy a jelentés egy egyszerű nyomásgyakorlás, egy olyan zsarolás, amelynek végén a sokadik bevándorlás-szervező módszer, a határőrizet elvonásának joga áll. Azt a lehetőséget akarja Magyarországtól elvenni az unió, amely a nemzeti szuverenitásunk egyik alappillérének tekinthető – mutatott rá a fideszes politikus, kijelentve: mi akarjuk őrizni a határainkat, s az unió ebbe kíván a szuverenitásunk megsértése árán is beavatkozni. 

Rögzítette: az EP olyan megállapításokat tesz, amelyekkel magyar parlamenti döntéseket, törvényeket kifogásol. Ezeket a magyar parlament saját szuverén hatáskörében, demokratikus legitimáció birtokában hozta, s az unió dokumentumai szerint sem minősülnek a közösség jogainak. Kitért arra: eltökéltek a keresztény kultúra megőrzésében, Európa határait, az európaiak biztonságát ma is meg kell védeni. Kinyilvánítanák azt is, hogy visszautasítják a jelentés hazug vádjait. Példaként hozta, hogy a jelentés szerint a Magyar Gárda a Fidesz kormány alatt végig tevékenykedhetett. Felidézte: a szocialista kormányok alatt neonáci szervezetek masírozhattak a Hősök terén, illetve a Várban. Az ellenzékhez fordulva feltette a kérdést: Önök szerint igaz, hogy zsidók és zsidó tulajdon ellen elkövetett erőszakos cselekmények történnek?

Kocsis Máté megjegyezte: nyilvánvaló, az ellenzék nem támogatja majd a határozati javaslatot, minden belpolitikai álmukat külföldön dédelgetik, s a külföld azt diktálja, hogy ebben a kérdésben forduljanak a kormánnyal szembe. Kitért arra is: a jövő évi EP-választás sorsfordító, húsbavágó lesz, el fog dőlni, hogy a következő öt évben teret ad-e az európai döntéshozás az illegális bevándorlásnak.