Fotó: MTVA Bizományosi/Róka László, archív, illusztráció

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felügyelete alatt álló Magyar Közút Nonprofit Zrt. a hídak forgalmától függően akár hetente hídellenőrzéseket tart, fél évente minden esetben hídszemlét, évente pedig hídvizsgálatot végez – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdán az MTI-vel. Hozzátették: a karbantartási feladatokra 2018-tól nagyobb összeget fordít a kormány. 

Fotó: MTVA Bizományosi/Róka László, archív, illusztráció

Olaszországban, Genova közelében kedden leszakadt az A10-es autópálya Morandi hídja, a hídomlás halálos áldozatainak száma szerdán negyvenkettőre nőtt.

Az ITM közleményében kiemelte, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a koncessziós szakaszokon kívüli országos közutakon a hatályos jogszabályoknak és műszaki előírásoknak megfelelően, a híd forgalmától függően akár hetente hídellenőrzést, de minden esetben félévente hídszemlét, évente pedig hídvizsgálatot tart. 

Az ellenőrzéseken rendszeresen felmérik a hidak műszaki állapotát, és az áthaladó forgalmat ez alapján korlátozhatják a biztonságos közlekedés érdekében – írja az ITM. 

A hazai finanszírozású 100 milliárd forintos útfelújítási program keretein belül az idén nagyobb volumenű hídfelújítási program indult el, a hídfelújítási munkálatok a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. útkorszerűsítési programjainak részét képezik. 

Ezek a fejlesztések minden eddiginél nagyobb mértékben járulnak hozzá a hidak műszaki színvonalának emeléséhez – közölte az ITM.