Szili Katalin szerint a magyarság maga kíván dönteni a maga életéről azon keretek között, amelyekbe száz éve kényszerült. 

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A miniszterelnöki megbízott a Kárpát-medencei Autonómiatanács (KMAT) által szervezett temesvári centenáriumi konferencia megnyitójában beszélt erről. A konferencia keretében történészek tartottak előadásokat azokról az eseményekről, amelyek száz évvel ezelőtt a Bánságban történtek. 

Szili Katalin a rendezvény fontosságát méltatván kijelentette: „ha a múltban eligazodunk, helyes iránytűnk lesz a jövő felé is”. 

A miniszterelnöki megbízott kijelentette: amiként a múltban, úgy jelenleg is ki lehet mondani, hogy a magyarság számára autonómiát kell biztosítani európai keretek között, ahogyan Európában bárhol másutt lehetséges. Hozzátette: ennek a kinyilvánítása nem ok arra, hogy bárki a magyarokra süsse a bélyeget, hogy etnikai alapon, elszakadási szándékkal akarják az autonómiát. Kijelentette: erről soha nem esett szó a kezdeményezésére létrejött autonómia-kerekasztal megbeszélésein.

„Mi azon keretek között, amelyekbe száz évvel ezelőtt kényszerültünk, magunk kívánunk dönteni a magunk életéről. Csak ennyit akarunk, nem többet, nem kevesebbet” – fogalmazott a politikus. 

Tőkés László KMAT-elnök megnyitóbeszédében emlékeztetett arra, hogy a temesvári a KMAT konferenciasorozatának a negyedik állomása, miután Pécsett, Temerinben és Kolozsváron tartottak hasonló rendezvényeket. 

Tőkés László nyomatékosította: Trianonra az autonómia a válasz. Az EP-képviselő az erdélyi szász közösség példáját említette, amely 1919. január 8-án az erdélyi románok által megígért teljes körű autonómia tudatában arról határozott, hogy támogatja a román királyság és Erdély egyesülését. Úgy vélte: e tévedés következménye, hogy a szászok csaknem eltűntek Erdélyből. 

„Ne kövessük a szászok példáját, ne kövessük az öngyilkos történelmi tévedésüket” – jelentette ki Tőkés László.

A konferencia keretében Lönhárt Tamás történész, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem adjunktusa, Borsi-Kálmán Béla történész, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem professzora, valamint Bodó Barna politológus, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem docense tartott előadást az 1918-1819-es bánsági eseményekről.