Makovecz Imre Ybl Miklós-díjas építész, a magyar organikus építészet megteremtőjének nevét veheti fel a III. kerületi Kecske utca egy szakasza – a kerületi kezdeményezésről jövő szerdán dönthet a Fővárosi Közgyűlés.

Fotó: MTI, archív

Fotó: MTI (archív, illusztráció, szerk.)

Az elnevezés a Kecske utca egy részének átnevezésével valósulhat meg, a Kecske utca Nagyszombat utcától Bécsi útig tartó szakaszán – olvasható a budapest.hu oldalon közzétett előterjesztésben.

Mint írták, Makovecz Imre (1935-2011) a Magyar Művészeti Akadémia egyik alapítója, örökös tiszteletbeli elnöke az akadémia Kecske utca 25. szám alatti irodaházában elnökként tevékenykedett.

Szintén a kerület kezdeményezése alapján ismét lehet Óbudán Zichy utca egy névtelen közterület elnevezésével azon a részen, ahol korábban területrendezés miatt megszűnt az egykori Zichy utca. Óbuda történelmében nagy szerepet játszott a Zichy család, a közelben található a Zichy-kastély – írták a javaslatban.

Továbbá névtelen területeket neveznének el a kerültben két óbudai kötődésű polgárról: lenne Till Ottó tér és Dr. Örlős Endre park.

Kaszap István térként őrizné Kaszap István (1916-1935) magyar jezsuita novícius emlékét egy névtelen közterület, továbbá lehet Csíkszereda park és a Varsó-Bemowo park a kerületben. Gyarmati Dezső (1927-2013) a Nemzet Sportolója, olimpiai bajnok vízilabdázó emlékének tisztelegne a kerület, egy jelenleg névtelen park elnevezésével.

Batthyány-Strattmann László (1836-1897) magyar főnemesről, a szegények orvosáról neveznének el továbbá egy névtelen parkot, valamint római elnevezésekkel bővülne közterületek sora, mint Floralia utca, Vesta köz, Vergilius köz és Mars utca.

Az I. kerületben lehet a jövőben Jeruzsálem park, ugyanis a fővárosi önkormányzat és az izraeli nagykövetség között megvalósult együttműködés alapján Izrael fővárosáról, a világ egyik legősibb településéről nevezhetik el a Clark Ádám tér – Lánchíd utca – Friedrich Born rakpart között található névtelen közterületet.

A XI. kerületi önkormányzat kezdeményezésére a Kopaszi-gáton megvalósuló BudaPart beruházás kapcsán újonnan kialakított névtelen közterületek kaphatnak elnevezést: lenne Víztükör utca, Sásliliom utca és Völgycsillag utca.

Ugyancsak a kerületben valósulhat meg a Szent Charbel park elnevezés, amelyet a közelben található Budapest-Gazdagréti Szent Angyalok Plébánia támogatásával kezdeményeznek. Az elnevezéssel Szent Charbelnek (1828-1898), a libanoni maronit egyház szerzetes papjának állítanánk emléket. A plébánián őrzik négy libanoni szentnek az ereklyéjét – írták.

A XVI. kerületi önkormányzat kezdeményezte egy névtelen közterület elnevezését Csobogó utcára, amely a Szilas-patakkal párhuzamosan helyezkedik el.

A XXIII. kerületben döntése alapján a következő elnevezéseket vennék fel a jelenleg még névtelen közterületek: Ibolya utca, Tutajos utca, Bokréta utca, Boglya utca, Táltos utca, Fáklya utca, Kézműves utca, Iparos utca, Gyáros utca, Tearózsa utca és Cifra utca.