A Fidesz parlamenti frakciószóvivője szerint „gazdasági bevándorlók milliói előtt akarja kitárni a kapukat Brüsszel”.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Halász János szombati debreceni sajtótájékoztatóján Brüsszel tervei közül a legveszélyesebbnek a gazdasági bevándorlók kérdését ítélte.

Brüsszel szándéka szerint „itt már rég nem a menekültekről van szó, hanem Európába tartó és ide vágyó gazdasági bevándorlók millióinak a beengedéséről” – tette hozzá, megjegyezve, hogy a gazdasági bevándorlók jelenleg a valódi menekültekkel keveredve, illegálisan érkeznek Európába.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese utalt az Európai Bizottság (EB) Magyarországnak címzett csütörtöki állásfoglalására, amely szerinte „ahelyett, hogy cáfolná, inkább megerősíti, hogy a gazdasági bevándorlók millióit akarják rászabadítani Európára”.

Halász János az EB leveléből idézte azt a részt, amely szerint „továbbra is biztosítani kell a legális migrációs lehetőségeket, (…) a legális migráció igazából visszatartó erőként hat az illegális migráció ellen”. Ennek kapcsán megjegyezte, ha szélesre tárjuk a kapukat az afrikai és közel-keleti gazdasági bevándorlók milliói előtt, az nem visszatartani, hanem vonzani fogja őket Európa felé.

A frakciószóvivő kijelentette: „minden a Soros-terv szerint halad, amely szerint a migráció jó és kívánatos Európának, amit nem gátolni, inkább legalizálni, ösztönözni és támogatni kell”.

Szavai alátámasztására Jean-Claude Junkert, az EB elnökét, és Dimitrisz Avramopulosz migrációs biztost idézte, akik szerint „Európába vezető legális útvonalakat kell biztosítani”, illetve növelni kell „a gazdasági migráció legális csatornáinak számát”.

Halász János felhívta a figyelmet, hogy „mindez már jóval több mint terv, már a pénzt is pakolják hozzá”.

Emlékeztetett arra, hogy az Európai Parlament LIBE-bizottsága február 19-én döntött arról, hogy a migrációs alapot 9,2 milliárd euróra emelik, és ennek az alapnak hozzá kell járulnia a legális migráció szabályainak kialakításához.

Brüsszel a héten kiadott dokumentummal is beismerte, hogy „a gazdasági bevándorlók milliói előtt akarják kitárni a kapukat” – mondta a Fidesz országgyűlési frakciószóvivője.

Azzal összefüggésben, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje a kormányzati plakátkampány leállítását szorgalmazta, több párt pedig kezdeményezte a Fidesz kizárását és EPP-ből, újságírói kérdésre válaszolva Halász János azt mondta, „a Fidesznek az európai értékek védelme és a migráció megállítása a feladata, így döntöttek a magyar emberek a legutóbbi országgyűlési képviselő-választáson”.

„Nekünk fontosabb a magyar emberek véleménye, mint a pártfegyelem, mi Brüsszelben is a magyar emberek érdekeit és véleményét képviseljük” – tette hozzá.

Halász János szerint „az EP-választás tétje, hogy Európa bevándorlókontinenssé válik, vagy megmarad keresztény Európának”.