Bár Áder János köztársasági elnök még nem írta ki az európai parlamenti (EP-) választás időpontját, a szakapparátus már megkezdte a felkészülést a választás lebonyolítására: folyik a területi választási szervek munkatársainak képzése és megtörtént a szavazókörök felülvizsgálata is.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) tájékoztatása szerint a regionális szintű választásszakmai értekezleteken január közepe és február közepe között mintegy ötszáz munkatárs vesz részt, elsősorban a területi választási irodák és az országgyűlési egyéni választókerületi választási irodák vezetői és munkatársai, akik majd továbboktatják a helyi választási irodák és a szavazatszámláló bizottságok tagjait. A képzéseken nemcsak a májusi EP-választásra, hanem az októberben esedékes helyi és nemzetiségi önkormányzati választás lebonyolítására is felkészítik a választási irodák munkatársait. 

Az NVI ezeken a képzéseken is felhívja a választási irodák munkatársainak figyelmét arra, hogy tavaly év végén megváltoztak a választás egyes szabályai, így például a korábbiaktól eltérően csak a szavazást megelőző 66. naptól, vagyis március 21-től lehet a választási kérelmeket – mint például az akadálymentes szavazókör igénylését, az átjelentkezést vagy mozgóurna kérését – benyújtani. 

A választási előkészületek része, hogy a jegyzők januárban felülvizsgálták a szavazókörök számát és területi elosztását, mert a választás kitűzésétől a szavazás napjáig nem lehet település, választókerület és szavazókör határát, sorszámát megváltoztatni, ezt tehát még a választás kitűzése előtt el kellett végezni a legfrissebb lakcímnyilvántartás alapján. A szavazóköröket a jegyzőknek úgy kellett kialakítaniuk, hogy azokba lehetőleg 600-nál több, de 1500 választópolgárnál kevesebb jusson, és minden településen legyen legalább egy szavazókör. A körzetek felülvizsgálatára azért volt szükség, mert az utolsó választás óta növekedhetett vagy csökkenhetett az egy-egy szavazókörben nyilvántartott választópolgárok száma.

A májusi EP-választásra 6,8 milliárd forintot biztosít a költségvetés.