Fotó: hirado.hu, képernyőkép

Farkas Örs politikai elemző szerint a Jobbikban marad a néppárti vonal – mondta az M1 csatornán.

A szakember az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában elemezte a párt szombati kongresszusának eredményét. A Jobbik tisztújító tanácskozása Sneider Tamást választotta elnökké a szavazatok 54 százalékával Toroczkai László ellenében.

Farkas Örs szerint az ellenzéki párt a legfontosabb kongresszusán van túl, amelyen nem is annyira személyek, hanem inkább a párt identitása került a tagság elé, és amelyen a Vona Gábor eddigi elnök által megkezdett út folytatása mellett döntöttek.

Az elemző ugyanakkor megjegyezte: nem lát logikát abban, hogy miután a pártelnök lemondott, amiért az általa kitalált politikai út nem járt sikerrel, érkezik egy új pártvezetés, ami ezt az irányt akarja folytatni.

Farkas Örs szerint a Jobbik nem ismeri fel: az a probléma azzal az iránnyal, hogy nemzeti néppárttá szeretne válni, hogy már létezik egy nemzeti néppárt, a Fidesz.

Az elemző azt is mondta, hogy az április 8-i választáson az egyébként szélsőjobboldali párt baloldali szavazatokkal érte el az eredményét. A Jobbik eredeti karakterétől már messze jár, de a tagságában és vezető politikusai között is vannak, akik eddig csak „nyelték” ezt a néppárti vonalat – értékelt Farkas Örs, aki szerint a párt radikális tagjai inkább előbb mint utóbb azt fogják mondani, hogy ezt nem vállalják tovább.

A teljes beszélgetést és a cikket erre a linkre kattintva tekinthetkik meg.

(MTI)