Semmi jel nem utal korrupcióra Nagy Ernő hódmezővásárhelyi szocialista képviselő lányának lakásügyében – közölte Márki-Zay Péter (független) polgármester kedden az alföldi városban

Fotó: MTI, archív

A politikus sajtótájékoztatóján azt mondta, az értékesítés szabályait 2017-ben az előző városvezetés alatt a fideszes többségű közgyűlés állapította meg, és szintén a testület döntött arról hogy más önkormányzati lakáshoz hasonlóan felkínálja az ingatlant a bérlőnek megvételre.

A polgármester elismerte, hogy „kisebb szabálytalanságok előfordulhattak” az ügyben. Nagy Ernő a Lakásadó Tanácsadó Testület elnökeként anélkül hagyta jóvá lánya bérleti szerződésének meghosszabbítását, hogy az ehhez szükséges közműszolgáltatói igazolások rendelkezésre álltak volna. Az egyik dokumentumot pedig egy ügyintéző írta alá a politikus lánya nevében, de az érintett szándékával egyezően.

Egy kérdésre válaszolva a politikus elmondta azt is, az adás-vételi szerződés aláírásakor nem tudta, hogy a képviselő lánya az érintett, és arról sem volt tudomása, hogy korábban másfél évig nem lakott az ingatlanban.

Márki-Zay Péter pozitív lépésként értékeli, hogy Nagy Ernő lánya visszalépését a lakás megvásárlásától. A polgármester ezt a döntés az erkölcsi aggályokra adott reakciónak tekinti, álláspontja szerint drasztikusabb lépést a képviselőnek nem kell tennie.

A polgármester kitért arra is, az előző városvezetés köztisztviselőknek, hivatali dolgozók, azok rokonainak, önkormányzati cégek dolgozóinak rendkívül gyanús körülmények között, minimum erkölcsileg kifogásolható módon adott bérbe, illetve értékesített lakásokat.

Az elmúlt 15 évben rendszerszintű problémák voltak ezen a területen. Ezért valamennyi szerződés áttekintésére lenne szükség, ezt a feladatot elvégző külső auditor megbízását a közgyűlés azonban nem támogatta. Ezért az eddig feltárt kétes esetekben feljelentést tesznek – mondta a politikus.

Cseri Tamás (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, Nagy Ernő azzal, hogy visszalépett elismerte, hogy szabálytalanságok történtek. A szocialista politikus azért tett így, hogy a jogi következményeket csökkentse.

A polgármester maga is elismerte, hogy a képviselő erkölcsileg kifogásolhatóan járt el, és míg korábban teljes egészében tagadta a történteket, ma már bevallotta, történtek szabálytalanságok.