A brüsszeli intézményrendszer és az európai kormányok csak akkor maradhatnak talpon, ha mielőbb megkérdezik az embereket, mi a véleményük a migránsáradatról, az illegális migrációról – mondta a Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) kuratóriumának elnöke szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Fotó: MTI/Mohai Balázs, archív, illusztráció

Fotó: MTI/Mohai Balázs, archív, illusztráció

Csizmadia László kiemelte: a polgárok véleményének mellőzése azt eredményezheti az európai kormányok számára, hogy képviselőik nem kerülnek be az Európai Parlamentbe (EP) a jövő évi választáson.

Emlékeztetett: Magyarországon ez a konzultáció már megtörtént, a magyar kormányt érdekli, hogy mit mondanak az emberek. A polgárok véleménye alapján nincs szükség „migránstranszfúzióra”, Európa határainak megvédéséhez, a családok biztonságának fenntartásához pedig ragaszkodni kell – közölte.

A CÖF-CÖKA kuratóriumi elnöke elmondta: szükség van az embercsempészek szigorú megbüntetésére és a velük dolgozó NGO-k „pellengérre állítására” is, továbbá fel kell deríteni, hogy a terrortámadások előidézéséért kik felelősek.

Csizmadia László megjegyezte: a CÖF-CÖKA a jövőben is civil szervezet marad, munkájukat a nemzeti szuverenitás, a keresztény társadalom megvédése, a szubszidiaritás tisztelete, valamint a többségi akarat tiszteletben tartása határozza meg.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a CÖF-CÖKA szóvivője felidézte: hétfőn az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága (LIBE) elfogadott egy dokumentumot, amely „hemzseg a valótlanságoktól”, túlterjeszkedik a szakbizottsági hatáskörén, és olyan témákat érint, amelyek vonatkozásában már rég lezárultak a tárgyalások az EU és Magyarország között. Ez elsősorban nyomásgyakorlás, a magyar szuverenitás elleni támadás, és a CÖF-CÖKA is minden legitim eszközzel fellép e jogtalan támadással szemben – jelentette ki.

A szóvivő a rendelkezésükre álló eszközként említette, hogy kifogásaikat jelezték az EP petíciós bizottságának és az európai ombudsmanhoz fordulnak.

Ifj. Lomnici Zoltán kitért arra, hogy kiállnak a kárpátaljai magyarság és a magyar külügy minden intézkedése mellett. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korrekt és hatékony munkát végez, és a CÖF-CÖKA egyetért azzal, hogy nem szabad támogatni Ukrajna integrációs törekvéseit, amíg a helyzet meg nem változik – hangoztatta.

Heizler Norbert, a CÖF-CÖKA országos koordinátora arról beszélt, a szervezet erőfeszítéseket tesz az egészséges táplálkozás támogatására. Ennek keretében támogatják a kistermelők bevonását a közétkeztetésbe, és segítik őket, hogy termékeiket eljuttathassák az üzletekbe – mondta.

Az eseményen szó volt a CÖF-CÖKA stratégiai együttműködéséről a Budapesti Vendéglátóipari és Humán Szakképzési Centrummal (BVHSZC). Mayer Andrea, a BVHSZC főigazgatója közölte: elkötelezettek amellett, hogy a kormány által elindított közétkeztetési reformot civil oldalról is segítsék, megerősítsék.