A Fidesz parlamenti képviselőcsoportja támogatja Orbán Viktor miniszterelnök schengeni határvédelemben érintett belügyminiszterek tanácsára vonatkozó javaslatát – mondta a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője szombaton Balatonfüreden.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Kocsis Máté szerint a brüsszeli bizottság a migráció és határvédelem kérdésében megbukott, nem tudta, és nem is akarta az elmúlt években kezelni a migrációval beáramló tömegek helyzetét, nem tett semmit a határvédelem kérdésében, és nem segítette a tagállamokat.

Míg az elmúlt években a brüsszeli bizottság egyetlen fillért sem adott határvédelemre, addig a migránsokat névtelen bankkártyákon keresztül pénzelte – mutatott rá. 

Ezért a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja támogatja a magyar miniszterelnök javaslatát, hogy a schengeni határvédelemben érdekelt tagállamok hatáskörébe kell telepíteni a migrációs és határvédelmi kérdéseket. El kell venni Brüsszeltől ezt a feladatot és kötelezettséget, hiszen nyilvánvalóan nem teljesítette – mondta. 

Kocsis Máté hozzátette: a schengeni határok védelmében érdekelt tagállamok és azok belügyminiszterei akarják, és képesek is megvédeni Európa határait.

A frakcióvezető elmondta, a javaslat részét képezi, hogy a következő években a brüsszeli bizottság valamennyi határvédelemmel kapcsolatos tagállami kiadás felét finanszírozza.

Kocsis Máté szerint a májusi európai parlamenti választás tétje az, hogy a jövőben tud-e működni olyan Európai Parlament és Európai Bizottság, amely meg tudja és meg akarja védeni Európát a migrációs tömegek bevándorlásától. A javaslattal nem csak a nemzetállamok hatáskörei bővülnek, de biztonságosabb hely is lehet Európa – tette hozzá.