Gyurcsány Ferenc büszkén jelentette be Facebook-oldalán, hogy megállapodásra jutottak az ellenzéki pártok.

Fotók: MTI, archív, szerk.

A pártok, beleértve a Jobbikot is, közös egészségpolitikai alapelveket fektettek le.

A Fidesszel szemben álló valamennyi ellenzéki párt megállapodásra jutott a Fideszt követő új, demokratikus kormány egészségpolitikai alapelveiről. Ez az első olyan alkalom, amikor a baloldali- szabadelvű ellenzék és a Jobbik közösen lép fel egy, Magyarország életét döntően befolyásoló szakpolitikai kérdésben

– fogalmaznak a DK oldalán, hozzátéve, politikai természetű megállapodásra, együttműködésre azért még nem nyitottak a Jobbikkal.

„A megállapodást kéthónapos szakmai egyeztetés előzte meg, melynek kezdeményezője és szervezője Kincses Gyula egészségpolitikus, korábban az MDF parlamenti képviselője, majd a Gyurcsány-kormány egészségügyi államtitkára volt” – írják a DK oldalán. 

Az egyezségre jutó felek ötleteikkel két kormányzati ciklus alatt szeretnék behozni a „négyéves lemaradásunkat a várható élettartam tekintetében a nyugat-európai országokhoz képest”.

A pártok –felvetéseik alapján – átalakítanák az egészségügyi rendszer finanszírozását, szerkezetét, több pénzt fordítanának egészségügyre, emelnék a béreket, jobban megbecsülnék a dolgozókat.

Magam is az elsők között írtam alá, mert tudom, hogy Magyarországon van esély megteremteni az orbáni egészségügy helyett egy európai szintű egészségügyi rendszert. 2018-ban arról kell döntened: Orbán és a stadionok vagy Európa és a kórházak?

– írta Facebook-oldalán Gyurcsány Ferenc.

demokrata.hu