Miközben az igazságszolgáltatás függetlenségét az Alaptörvény szavatolja, a George Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány által pénzelt Patent nevű civil jogvédő egyesület bíróságfigyelő rendszert működtet, hogy adatokat gyűjtsön azokról a bírákról, akik nem az ő ideológiájuk mentén hoznak ítéletet. Vagy éppen arról, hogy velük tartanak.

Fotó: MTI/EPA

Bár az Alaptörvény 26. cikke kimondja, hogy „A bírák függetlenek, és csak a törvénynek vannak alárendelve, ítélkezési tevékenységükben nem utasíthatóak”, egy George Soros által pénzelt civil szervezet ezzel nyíltan szembemegy. Megfigyel, illetve önkéntesei segítségével figyeltet meg független bírákat, akikről a bírósági tárgyalásokon adatokat gyűjt, hogy azután áltudományos következtetéseket vonjon le a magyar társadalom szerintük „patriarchális” berendezkedéséről.

A Patent Egyesület egyetemi képzéseket tart, jogi szemináriumokon és továbbképzéseken (ahogy ők hívják, érzékenyítő tréningeken) hirdeti a gendertanokat, irányelveket fogalmaz meg, honlapján népszerűsíti az abortusztablettát és nyíltan befolyásol mindent, ami nem eléggé feminista és nem eléggé liberális.

Csakhogy a bírói függetlenség fogalmába ez nem fér bele. A bírói függetlenség egyrészt a szervezet egészének függetlenségét jelenti, másrészt az ítélkező bíró függetlenségét. A bírói függetlenség azt hivatott biztosítani, hogy a bírót semmiféle befolyás ne érhesse döntésének meghozatalában. A bíráknak pártatlannak és függetlennek kell lenniük bármilyen külső szervezettől, beleértve a törvényhozást, a kormányzatot, a politikai pártokat, a sajtót és a civil szervezeteket csakúgy, mint a peres feleket, vagy bármilyen más erőt, ami megsértheti a bíróság vagy a bíró autonómiáját.

A bírói függetlenség tehát azt jelenti, hogy a bírót semmiféle befolyás nem érheti. Márpedig ha tudja, hogy a tárgyalást magukat jogvédőnek kikiáltott feministák rendszeresen és szervezetten látogatják, hogy adatokat gyűjtsenek, képes lesz-e vajon függetlenül ítélkezni, akkor nyilvánvalóan nem lesz független. De épp ez a cél: az első pillanatban nemesnek tűnő eszmék mögött felsejlik a valódi szándék: az apa szembeállítása az anyával, a szülők szembeállítása a gyerekkel, az egészséges társadalom építőköveinek, a családoknak a szétzúzása.

A PATENT Jogvédő Egyesület 2013 októbere és 2014 októbere között a Norvég Civil Támogatási Alap segítségével „Magyarországon elsőként indított olyan programot, amely kifejezetten a párkapcsolati erőszakkal érintett bírósági polgári peres és nemperes, valamint büntetőügyek tárgyalásainak laikus megfigyelésére irányult. A program egyébként is egyedülálló, mert hazánkban semmilyen szisztematikus, közérthető ellenőrzése nem létezik a harmadik hatalmi ág tényleges, mindennapi, nyilvánosság előtt zajló tevékenységének”, olvasható az egyesület honlapján, ahonnan az is kiderül, hogy a PATENT Egyesület munkatársai a 2015/2016-os tanév elejétől egyetemi órákat tartanak az ELTE-ÁJK Jogszociológia Tanszék jogklinika programjának keretében. A párkapcsolati erőszak jogklinika szemináriumot látogató egyetemi hallgatók az egyesület bíróságfigyelő programjának munkájába kapcsolódnak be: néhány elméleti, tapasztalatgyűjtő és rendszerező óra után csatlakoznak a program önkéntes monitorozóihoz és tárgyalásokat látogatnak, majd esetmegbeszélésekre járnak. A szemináriumot dr. Kiss Valéria vezeti, az előadók közt szerepel a baloldali médiában is gyakran szereplő Sproncz Júlia és Stummer Vera.

A bíróságfigyelők nemcsak a joghallgatók köréből kerülnek ki. A civil szervezet további külsős önkénteseket is toboroz: „Bíróságfigyelő önkéntesnek bárki jelentkezhet, aki betöltötte a 18. életévét és elkötelezettnek érzi magát nők és gyerekek emberi jogainak védelme iránt”. A projekt lényege, hogy az amerikai „court watch” mozgalom mintájára laikusok megfigyelik, mi zajlik a bíróságok egyébként nyilvános tárgyalásain. A Nyílt Társadalom Alapítvány működtet egy rendszerében hasonló „case watch” megnevezésű programot is, amelyben az Emberi Jogok Európai Bíróságának migránsügyekben tapasztalható „vegyes” ítélkezési gyakorlatát monitorozzák.

A PATENT Jogvédő Egyesület (Patriarchátust Ellenzők Társasága) 2006 októberében alakult Magyarországon azzal a távlati céllal, hogy a társadalom szerintük patriarchális berendezkedését felváltsa egy, a nők és a szexuális kisebbségek társadalmi egyenlőségén alapuló társadalmi rend. Az új eszmével átitatott lelkes önkéntesek (köztük a vizsgák sikerében érdekelt és ily módon függő viszonyban lévő joghallgatókkal) 2015 és 2016 tavasza között immár 14 hónapon át járták a magyarországi bíróságokat olyan ügyeket keresve, amelyekben családon belüli erőszakról van szó. Arra voltak kíváncsiak, hogyan kezelik ezt a témát a bírák.

A jogvédő egyesület ezenfelül részt vesz szakemberek képzésében a szexuális kisebbség LMBTQI (leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek, queerek és interszexuálisok) betűszóval rövidített csoportja elleni diszkrimináció és erőszak területén. Továbbá lobbitevékenységet fejt ki az egyesület a nők, a gyerekek és a szexuális kisebbségek helyzetét javító jogreformok bevezetése érdekében.

Az egyik ilyen törekvésük a sokat vitatott isztambuli egyezmény ratifikálása. Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága 2011. április 7-én fogadta el a nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak elleni küzdelemről és azok megelőzéséről szóló isztambuli egyezményt, amelyet 2011. május 11-én nyitottak meg aláírásra, és 2014. augusztus 1-én hatályba lépett. Magyarország 2014. március 14-én írta alá az isztambuli egyezményt. Egy évvel később a parlament 42 igen, 129 nem, 22 tartózkodás kíséretében elutasította Szelényi Zsuzsanna (Együtt, a parlamentben független) és még 35 szocialista és LMP-s képviselő az isztambuli egyezmény ratifikálását szorgalmazó indítványának tárgysorozatba vételét.

A ratifikáció fő akadálya, hogy Magyarország még több pontban nem teljesítette az egyezményben foglaltakat. Vagyis több jogszabályt, így a büntető törvénykönyvet is módosítani kellene, intézményrendszereket kellene kialakítani, miközben az egyezménnyel szemben heves vita és óriási tiltakozás bontakozott ki, mert olyan radikális feminista alapokra építkezik, amely a nőket általánosságban elnyomott áldozatként, míg a férfiakat elnyomóként, erőszakos bűnelkövetőként láttatja. Az egyezmény szövege több mint hatvan ponton nemi alapon diszkriminatív kitételeket tartalmaz, így a jogegyenlőséghez és az egyenlő bánásmódhoz fűződő alapvető emberi jogokat sért. Emellett komoly társadalmi intézkedéseket ír elő az erőszak női áldozatainak védelmére, viszont az erőszak férfiáldozatait kirekeszti ebből a közgondoskodásból. Bár az egyezmény preambuluma elismeri, hogy „…férfiak is a kapcsolati erőszak áldozatává válhatnak”, azonban a férfiak elleni erőszakkal szembeni fellépést legfeljebb csak „ösztönzi” az egyezmény, amíg a nők elleni erőszakkal szembeni fellépést kötelező állami feladatként deklarálja, tehát az egyezmény nyílt állami nemi diszkriminációra szólít fel. A PATENT Egyesület egyetért az Isztambuli Egyezmény szellemiségével. Ennek egyik ékes bizonyítéka dr. Kiss Valéria szemináriuma, ahol fő témaként szerepel „a láthatatlan erőszak”, „a nemi sztereotípiák” és „a hétköznapi hímsovinizmus”.

A feminista PATENT szerint a nő maga rendelkezik a testével, miközben „a kormány meg akarja győzni a lakosságot arról, hogy az abortusz gyilkosság, hogy aztán az abortuszt betilthassa…”

Ezért létrehoztak egy honlapot, mert szerintük az abortusz nyílt vagy burkolt szigorítása várható Magyarországon. „Ahogy egyre inkább politikai témává válik az abortusz szigorítása, arra számítunk, hogy egyre inkább szükség lesz például a tudományos kutatásokra alapuló tények ismeretére. Egyes esetekben azért, mert tudatosan elhallgatják azokat az ismereteket, amelyek nem alkalmasak bűntudat keltésére és arra, hogy a nőt a magzat megtartása késztessék” – hirdetik. „Úgy gondoljuk, hogy az abortuszhoz való jog a nők emberi joga ahhoz, hogy saját maguk dönthessenek a testükről, életükről, eldönthessék, hogy tudnak-e emberhez méltó életet biztosítani a megszületendő gyereknek vagy sem, illet­ve a nők joga, hogy meg legyenek védve a terhességre kényszerítéstől – amely a kínzás, a megalázó és embertelen bánásmódok egyik fajtája. Az emberi jogok e körével foglalkozik ez a honlap” – amely a Magyarországon betiltott abortusztabletta népszerűsítését is az egyik legfontosabb feladatának tekinti.

Az abortuszt népszerűsítő honlap egyébként a Budapesti Nyílt Társadalom Intézet és a Center for Reproductive Rights támogatásával jött létre. A PATENT Egyesület az ASTRA Közép-kelet-európai Regionális Hálózatnak a Szexuális és Reprodukciós Egészségért és Jogokért, valamint a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség tagszervezete. További partnerei a Budapest Pride, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a MONA Alapítvány, a MUSZÁJ Munkacsoport – Munkacsoport a Gyerekkori Szexuális Abúzus Áldozatainak Jogaiért, a NANE Egyesület, a Szivárvány Misszió Alapítvány – Háttér Társaság.

Támogatói között szerepel a Nyílt Társadalom Alapítvány, a Reprodukciós Jogok Központja, a Nemzetközi Alap a Nőkért, a Norvég Civil Támogatási Alap és az Európai Egyesített Alap Magyarországért. A PATENT saját bevallása szerint 2016–2017-re kétéves pályázati összeget (10,8 millió/év) kap a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Intézettől.

Hernádi Zsuzsa