Megkezdődött szombat reggel a külképviseleteken leadott és átjelentkezéssel szavazók összegyűjtött szavazatainak átadása az egyéni választókerületi választási irodák részére a Nemzeti Választási Irodában (NVI). A tervek szerint délelőtt valamennyi választókerületi választási iroda átveheti választókerületének „utazó szavazatait”.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt, archív, illusztráció

A múlt vasárnapi voksoláson lehetőség volt arra, hogy a választópolgár, aki nem a lakóhelyén tartózkodott, egy másik magyarországi településen adhassa le voksát. Mivel az átjelentkezéssel szavazók is a saját lakóhelyük szerinti képviselőkre szavaztak, ezeket a voksokat el kell juttatni a választók lakóhelye szerinti választókerület meghatározott szavazókörébe. Ehhez előbb azokat az NVI-hez szállították hétfőn, és a 106 egyéni választókerület szerint csoportosították.

Ugyancsak lehetőség volt arra, hogy a nem Magyarország területén tartózkodó választók a 118 külképviselet egyikén adják le szavazatukat, szintén a lakóhelyük szerinti választókerület jelöltjeire. Ezeket a voksokat szerda estig Magyarországra szállították, és az NVI csütörtök délutántól válogatta szét, ugyancsak egyéni választókerületek szerint.

Ezután az NVI-nél valamennyi választókerület esetében összecsomagolták és szállítódobozba

(nagyon sok szavazat esetén több szállítódobozba) helyezték az „utazó szavazatokat”.

A szállítódobozokat szombat reggeltől vehetik át az egyéni választókerületi választási irodák az NVI-től, hogy a saját választókerületükbe szállíthassák, és annak a külképviseleti és átjelentkezős szavazatok számlálására korábban kijelölt szavazókörének szavazatai közé keverhessék, így gondoskodva a szavazatok titkosságáról.

A kijelölt szavazatszámláló bizottságok ezt követően összeszámlálják a voksokat és megállapítják a parlamenti választás szavazóköri eredményét.

Amint valamennyi szavazókör eredménymegállapító jegyzőkönyve rendelkezésre áll, az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok megállapítják a voksolás egyéni választókerületi, nem jogerős eredményét, tulajdonképpen azt, hogy ki nyerte a mandátumot a választókerületben.

MTI