Az aradi Szabadság-szobor megsemmisítését vagy Magyarországra költöztetését követeli egy a helyi sajtóban közzétett közleményben a szélsőségesen nacionalista Új Jobboldal Párt (PND) helyi szervezete.

Fotó: MTI, archív, illusztráció, szerk.

Fotó: MTI, archív, illusztráció, szerk. 

A PND hétfői közleményében az aradiakra nézve sértőnek ítélte a 13 aradi vértanú emlékére állított szoborcsoportot. Szerinte a tábornokok 40 ezer erdélyi román meggyilkolásáért felelősek. A párt úgy vélte: „a gyilkosokat idéző március 15. és október 6.” nem lehetnek reprezentatív napok Arad számára. „Kérjük, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a 13-ak szoborcsoportjának a lebontásához, és Magyarországra küldéséhez vagy megsemmisítéséhez” – áll a párt közleményében. A párt ugyanakkor felszólította Bognár Leventét, Arad alpolgármesterét, hogy számoljon be a helyi önkormányzat magyar rendezvényekre juttatott támogatásairól. 

Bognár Levente, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott alpolgármester az Aradihirek.ro helyi portálnak kedden elmondta, a PND-nek nincsen tömegbázisa a városban, de az efféle közlemények meg tudják mérgezni a város hangulatát. Az alpolgármester úgy vélte: a közelgő nemzeti ünnep, a választások, valamint az 1848-1849-es forradalom vérbe fojtásának a 170 évfordulója miatt erősödtek fel a magyarellenes hangok. 

Az aradi Szabadság-szobor a 19. századi európai romantika jegyeit viselő köztéri műalkotás, amelyet Huszár Adolf tervei alapján – a szobrászművész időközben bekövetkezett halála miatt – Zala György készített el. 

A szoborcsoportot 1890. október 6-án avatták fel a tizenhárom aradi vértanú emlékére az akkori aradi Szabadság parkban. Trianon után a román karhatalom előbb körbedeszkáztatta, majd 1925-ben eltávolította. Hetvenkilenc év után 2004-ben sikerült visszaállítani az aradi Tűzoltó térre, amelyet – a román-magyar kormányközi egyezmény alapján – a megbékélés parkjává alakították. A visszaállított szoborcsoportot az elmúlt években többször is megrongálták.