Megszökött egy fogoly pénteken az ítélethirdetést követően a Fővárosi Törvényszék egyik tárgyalóterméből – közölte a Fővárosi Törvényszék Sajtótitkársága az MTI-vel.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

A közlemény szerint az elítélt, akire garázdaság és rongálás vétsége miatt a törvényszék 1 év 1 hónap börtönbüntetést szabott ki jogerősen, az ítélethirdetést követően, a kézbilincs felhelyezésekor dulakodni kezdett a büntetés-végrehajtási őrrel. A dulakodás során az elítéltnek sikerült megszereznie az őr fegyverét és lábbilinccsel a lábán kimenekült a tárgyalóteremből.

Az eljáró bírói tanács időközben a történtekről értesítette a Fővárosi Törvényszék biztonsági szolgálatát, amelynek egyik tagját a menekülő elítélt fegyverrel túszul ejtette. A tússzal kimenekült az épületből, és fegyverével megállásra kényszerített egy autót. 

Ezt követően az elítélt a túszt elengedte, majd beszállt a kocsiba és a sofőrrel együtt elhajtott a helyszínről – írták.

Hozzátették: a törvényszéken senki sem sérült meg.

A foglyot erőszakos bűncselekmények miatt korábban már elítélték, és jelenleg is jogerős büntetését töltötte más bűncselekmény miatt – olvasható a közleményben.

FRISS: Elfogták a fegyveres szökött rabot
Elfogták azt a férfit, aki pénteken megszökött a Fővárosi Törvényszék egyik tárgyalóterméből, miután megszerezte egy őr fegyverét – közölte a rendőrség péntek délután a honlapján. A szökött rabra elfogása előtt a rendőrök többször rálőttek, életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba.
Azt írták: a Fővárosi Törvényszék V. kerületi, Markó utcai épületében a 35 éves Sz. Károly ítélethirdetés után megütötte a biztonsági felügyelőt, majd elvette a fegyverét. A lábbilincsben lévő fegyveres magával hurcolta a törvényszék biztonsági szolgálatának egy munkatársát, akit az épületből kilépve elengedett.
A férfi az V. kerületi Stollár Béla utca és Bihari János utca kereszteződésénél megállított egy Nissan X-Trail személygépjárművet, amelynek 63 éves budapesti vezetőjét fegyverrel arra kényszerítette, hogy segítse őt a menekülésben.
A bejelentést követően a Budapesti Rendőr-főkapitányság elrendelte a főváros rendőri zárását, és hajszát indított a fegyveres menekülő elfogására. A szökevény keresésébe bekapcsolódó rendőrök a XIV. kerületi Hungária körúton figyeltek fel a Nissanra, és látták azt is, hogy a szökött rab fegyvert fog a gépkocsivezető fejéhez. 
Hozzátették: a főváros rendőri zárásának eredményeként a feltorlódott forgalom miatt a Nissan megállt a XV. kerületi Szentmihályi út és Nyírpalota út kereszteződésénél. Az elítélt kiugrott a Nissanból, és megkísérelt megszerezni egy másik autót, de közben utolérték az őt már gyalogosan üldöző rendőrök.
A rendőrök felszólítására, majd figyelmeztető lövéseire a fegyveres férfi nem állt meg, a rendőrök többször rálőttek, majd elfogták. A férfit a mentők súlyos, életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba.
A Fővárosi Törvényszék Sajtótitkársága korábban azt közölte: az elítélt, akire garázdaság és rongálás vétsége miatt a törvényszék 1 év 1 hónap börtönbüntetést szabott ki jogerősen, az ítélethirdetést követően, a kézbilincs felhelyezésekor kezdett dulakodni a büntetés-végrehajtási őrrel.
A férfit erőszakos bűncselekmények miatt korábban már elítélték, és jelenleg is jogerős büntetését töltötte más bűncselekmény miatt. (MTI)