Mi köze a tanszabadsághoz a CEU-nak – kérdezte olvasói levélben Kovács Zoltán magyar kormányszóvivő a Globe and Mail című kanadai napilapban, a Közép-európai Egyetem (CEU) rektorával, Michael Ignatieff történésszel készült, hétfőn megjelent interjúra reagálva.

Fotó: MTI, Bruzák Noémi

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Ignatieff az interjúban egyebek közt azt mondta, hogy Magyarország egypártrendszer felé halad, és ugyanez lehet számos más ország jövője is. „A CEU, ez a kis egyetem a helyzet túldramatizálása nélkül, demokratikus és antidemokratikus erők ütközésének középpontjába került. Ha nincsenek szabad egyetemek, akkor valójában nincs demokrácia. A tanszabadság nem professzorok fényűzése, hanem alapmutatója a demokrácia milyenségének, illetve egyáltalán meglétének” – mondta Ignatieff.

Kovács Zoltán erre reagálva írt olvasói levelet, amelynek a kanadai lap helyt adott mind nyomtatott, mind elektronikus kiadásában. A magyar kormány szóvivője szerint jó lett volna, ha az interjút készítő újságíró, Daniel Nolan több fontos kérdést is feltesz Ingatieffnek. 

„Milyen alapon ad amerikai diplomát a CEU, amikor nem tart akkreditált felsőoktatási kurzusokat az Egyesült Államokban?” – teszi fel a kérdést Kovács Zoltán, aki emlékeztet: „a CEU-nak van egy Magyarországon regisztrált és akkreditált +leányvállalata+, a Közép-európai Egyetem, melyen folytatódhatnak a kurzusok és amely diplomákat is adhat”. Ennél fogva mi köze lehet mindennek a tanszabadsághoz?„ – kérdezte a szóvivő.