Fekete-Győr András videóüzenetben szólított fel mindenkit, menjen a Momentummal a Pride-ra, mert amit a kormány a családról gondol, „idejétmúlt, múlt századi és kirekesztő”.

Fotó: Shutterstock.com

Egy bűbájos résztvevő a tavalyi Budapest Pride-on (Fotó: Andocs/Shutterstock.com, archív, illusztráció)


Fekete-Győr András a Momentum Mozgalom Facebook-oldalán tette közzé a részvételre buzdító videóját szombaton. „Ez egy meghívás mindenkinek arra, hogy jöjjön el velünk a Pride-ra július 8-án Budapesten. Mi, a Momentum ugyanis megyünk. Nem magánemberként, hanem politikai közösségként.” Majd a párt döntését azzal indokolja, hogy 2017-et írunk: a szerelemnek nincs színe, nemzetisége, neme. A világ egyszerűen megváltozott, és ezt még Ferenc pápa is belátja, szemben egyes politikusokkal – hangoztatta a párt elnöke.

Momentum: Gyere velünk a Pride-ra!

Mi abban nőttünk fel, hogy a szerelemnek nincs színe, nincs nemzetisége, nincs neme. Szerintünk ez nem liberális vagy konzervatív téma, nem is jobb- vagy baloldali. Egyetértesz? Gyere el velünk a Pride-ra!

Gepostet von Momentum Mozgalom am Samstag, 24. Juni 2017

A felvonuláson való részvételük legfőbb célja pedig felhívni a kormány figyelmét arra, hogy szerintük az, amit a kormány a családról gondol, „idejétmúlt, múlt századi és kirekesztő”. A videó a Momentum családpolitikai ars poeticájával zárul: „a család az, amit annak tartasz”. Kiváló.

Mi is vár ránk idén? Ha a korábbi évek rendezvényeire gondolunk, alulöltözött, magamutogató figurák juthatnak eszünkbe, és azok a képsorok, ahol a felvonulás résztvevői az elfogadás jegyében nemzeti, keresztény szimbólumokat gyaláznak. Az idei Budapest Pride Felvonulás gyülekező helye a Kossuth tér lesz (arról talán még Fekete-Győr is tudja, hol van), az esemény házigazdája pedig Steiner Kristóf.

A felvonulás viszont csak egy része a még nagyobb és szivárványosabb eseménysorozatnak: a Budapest Pride LMBTQ Fesztiválnak. (A betűszóról és az „ezerféle” nemről ITT írtunk.) Ehhez még szivárványszínű programfüzet is készült, ezt ITT tekinthetik meg (megéri, igen hajmeresztő olvasmány, külön üzennek a magyar kormánynak is). A programok már június 30-án megkezdődnek (hiszen tudjuk, a meleg büszkeség havában járunk), a szervezők igazi liberális menüvel készülnek (a teljesség igénye nélkül): lesz angol nyelvű előadás a feminizmusról, látókörbővítő kurzus „a tudatos szexről másként” címmel, gyűlölet-bűncselekményes szerepjáték (az vajon milyen lehet?), azonosnemű társastánc tanfolyam, közös transzparenskészítő foglalkozás (legyen mit mutogatni vonulás közben), LMBTI kocsmakvíz, de biztonságos térrel is készülnek a mentális problémákkal élő LMBTQI embereknek.

„Fiú vagy, vagy lány? Hm. Nem.” – ez az egyik program címe. A leírásból az derül ki, hogy a célközönség az olyan ember, aki nem szimplán férfi vagy nő, hanem: egyik sem, mindkettő, a kettő között van vagy hol férfi, hol nő. A helyszín titkos, a részvétel regisztrációhoz kötött. Hiába a befogadás, elfogadás mantrája: „Az eseményre csak nem-bináris emberek jöhetnek!” – Mi ez, ha nem színtiszta kirekesztés?

-EN-