Putnok, ez a borsodi város vadonatúj tanuszodát kapott, jeleként annak, hogy még véletlenül sem üres ígéretcsomag a kormány Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programja. A putnoki a hatodik az országban átadott új tanuszodák sorában.

Fotó: T. Szántó György/Demokrata

Bár idén januárban avatták fel az intézményt, de máris a hétezer-hatszáz lakosú város büszkesége lett. Tulajdonképpen egy meglepően egyszerű, nagyon is emberléptékű, de egyszerűségében is arányos, elölről nézve pedig elegáns épületről van szó. Nem is kell ide más, az uszoda fő funkciója a több mint ezer putnoki iskolás és óvodás úszásoktatása, a mindennapos testnevelés programjának segítése. Csak zárójelben: Putnoknak két közép-, két általános iskolája, valamint két óvodája van. A diákokat, illetve a gyerekeket eddig a közeli városokba, például Ózdra és Kazincbarcikára hordták úszásoktatásra. Működött a dolog, különösen úgy, hogy a fiatalok szállításához a helyi önkormányzat biztosított autóbuszt, de szervezés és órabeosztás tekintetében ez mégiscsak körülményesebb megoldásnak számított.

Tamás Barnabás, Putnok polgármestere a Demokratának elmondta, hogy a város már korábban is gondolt egy saját uszoda megépítésére. Azonban kiderült a tervezés fázisában, hogy olyan magasak lennének a beruházás költségei, hogy meghaladnák Putnok erejét. Mindez tizenöt évvel ezelőtt történt. A polgármester szerint a város az új tanuszodát sem tudná egyedül, önmaga üzemeltetni, ezt a feladatot a kormány és a Nemzeti Sportközpontok vállalták magukra.

Úgy korrekt, ha megjegyezzük, hogy Putnok szépen felújított labdarúgópályával is rendelkezik (új lelátó, világítás és így tovább), amely arról a Várady Béláról, a magyar válogatott egykori szélsőjéről kapta a nevét, akinek Putnokon indult a karrierje. A városi focisuliban – itt nem csak helyi gyerekekről van szó – 870 fiatal bontogatja a szárnyait. Az egyik putnoki általános iskola pedig sportra szakosodott, itt elsősorban az atlétika, a kézilabda és a labdarúgás került a napi munka középpontjába.

No de vissza az új létesítményhez! A parlament 2014-ben fogadta el azt a kormányzati előterjesztést, miszerint épüljön az országban 51 új tanuszoda. A kabinet szeretné, ha idővel minden járás rendelkezne egy legalább 25 méteres tanuszodával. A cél egyértelmű, azt magyarázni sem kell. Inkább az a különös, hogy az ellenzék előbb a mindennapos testnevelés programjába kötött bele, majd a programhoz illeszkedő fejlesztésekbe is.

Putnok sem maradt ki a sorból, az ellenzéki média úgy beszélt a város új uszodájáról, mint valami könnyűszerkezetű, improvizált épületről. Pedig ennek pont az ellenkezője igaz. Kifejezetten szép az uszoda belső tere, például íves, faszerkezetes tetőmegoldása – na igen, a létesítményt Makovecz Imre tanítványai tervezték. Alig több mint 300 millióba került. Bukovenszky József intézményvezető elmondta, hogy 2014-ben tették le az építők az uszoda alapkövét, amely ma egy 80 centiméter mélységű kis medencével és egy 25 méteres, 190 centi mély nagy medencével rendelkezik. Az uszoda felszerelései, víztisztító berendezései a legmodernebbek. Február végéig tart a próbaüzem. Bukovenszky József hozzátette, hogy az uszoda a nagyközönség számára is nyitva áll majd, de csak délután négy órától, hogy a „civilek” ne zavarják az oktatást. Már így is óriási az érdeklődés, jönnek a telefonok a határ túloldaláról, a Felvidékről is.

Magyar András, a Serényi Béla Mezőgazdasági Szakiskola igazgatója is szeretne majd uszodai bérletet vásárolni – persze ő valójában nem erről akart beszélni a Demokratának, hanem arról, hogy az iskola rendészeti szakkal is rendelkezik, az ott tanuló diákoknak eddig is kötelező volt az úszás, de ehhez mindig át kellett menniük Kazincbarcikára vagy Ózdra. Most egyszerűbbé válik minden, de az iskola úgy szervezi a munkáját, hogy a többi diák is hetente legalább egy alkalommal eljusson a tanuszodába. A tanulók alig várják már az úszásórákat, szeretik, igénylik a mozgást. Az iskolai sportkör elsősorban a kispályás fociban jeleskedik, amint ezt kupáik, trófeáik is mutatják.

Fotó: T. Szántó György/Demokrata, illusztráció

Putnokon nincsenek nagy távolságok, az út másik oldalán, a mezőgazdasági szakképzővel szemben ott a Serényi László Általános Iskola a maga közel négyszáz tanulójával és sportprofiljával, amit 2014-ben vett fel az intézmény, magyarázta Markovicsné Demeter Edina igazgatónő. Egy régi, nagy, de gyönyörű, klasszikus iskolaépület ez, azokból az időkből, amikor Putnok még megyeszékhely volt. Az önkormányzat 2010-ben újította fel az intézményt, döntően saját forrásból, de ehhez némi uniós támogatás is járult. Most a harmadik-negyedik és az ötödik-hatodik évfolyamokon kötelező az úszástanulás, a sportosztályokban pedig dupla óraszámban folyik az úszásoktatás, mondta az igazgatónő. Hosszú távon nyilván minden serényis diák úszni fog, az oktatáshoz megvannak az iskolában a képzett szakemberek, azaz a testnevelők, idővel szeretnének bekapcsolódni az úszásban is a diáksportversenyekbe. Minden izmot átmozgat, kitartásra nevel, az igazgatónő szerint ezek az úszás legfontosabb jellemzői.

Bíró Gábor testnevelő úgy vélte, hogy az úszás nagyon jó medicina a túlsúlyosságra és a mozgásszervi bajokra, de hasznos az önfegyelem megerősítésében is. A medence partján beszélgettünk, a fiatal pedagógus a Péczeli József Általános Iskolában tanít, ez az utca másik oldalán van, szemben az uszodával. Bíró Gábor áthozott egy osztályt, amely most két órát tölt a medencében. A diákok többsége csak most tanul úszni, van olyan, aki életében még nem is látott igazi, versenyre is alkalmas nagy medencét. A testnevelő tanárok képzési programjában benne van az úszásoktatás, de Bíró Gábor szerint csak a gyakorlatban derül ki, hogy ez milyen nagy és izgalmas pedagógiai kihívás egy pályakezdő tanárnak. Ő egyébként labdarúgó- és személyi edző is egyben.

Tamás Barnabás polgármester arra figyelmeztetett, hogy uszodaügyben nem áll meg az élet ezen a ponton. A létesítményhez az önkormányzat adta a helyet, jóval nagyobbat is a kelleténél, mert az elképzelések szerint a tanuszoda mellett idővel egy nyitott medence is épülne, az ilyenhez pedig jól jön általában egy-egy kisebb sportpálya, ahol „tengózni, fejelni, kiskapuzni, tollasozni” lehet. Kár a szavak és a fogalmak között keresgélni, ezt a putnokiak úgyis egyszerűen csak strandnak nevezik majd. Nem baj, még akkor sem, ha a komplexum persze a gyerekeket, a fia­talokat, a mindennapos testnevelést szolgálja elsősorban. A lényeg a mozgás.

Sinkovics Ferenc

Fotók: T. Szántó György