Fotó: MTI/Vajda János, illusztráció

Az MSZP szerint a Fidesz kormány bűne, hogy nem áll rendelkezésre minden szükséges eszköz, gép az egészségügyben.

Varga László, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese azután beszélt erről pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet előtt, hogy az intézetből egy kislányt nyitott mellkassal szállítottak a Heim Pál Gyermekkórházba CT-vizsgálatra, mivel a kardiológiai intézetben nincs ilyen készülék. A gyermek később elhunyt; az intézet főigazgatójának csütörtöki közlése szerint az állapotát nem befolyásolta, hogy egy másik létesítménybe kellett átvinni CT-vizsgálatra.

 Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint értékválasztás kérdése, hogy a kormány mire költi az adófizetők pénzét.

Jelezte, egy CT-készülék ára átlagosan 120 millió forint.

Orbán Viktor Várba költözése 20 ezer millió forintba fog kerülni a magyar adófizetőknek, a felcsúti kisvasútra 600 millió forintot költöttek, a Puskás-stadionra 190 ezer millió forint fog elmenni – sorolta a politikus.

Közölte, a legutóbbi nemzeti konzultációra 1000 millió forintot, a befuccsolt olimpiai pályázatra 36 ezer millió forintot költöttek.

Varga László sürgette Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének lemondását, mivel a tárcavezető szerinte azt mondta, örülni kell annak, ahol van CT és nem kell azt nézni, hol nincs.

„Ez egy lelketlen kijelentés egy lelkésztől”- fogalmazott.

Intézményfejlesztésre, gépbeszerzésre és arra van szükség az egészségügyben, hogy az orvosok, ápolók meg legyenek fizetve – hangsúlyozta.

Arra a felvetésre, hogy 2010-hez képest jelentősen nőtt a CT- és MR-berendezések száma az országban, Varga László azt mondta, minden lehetősége megvolt a kormánynak arra, hogy nagyságrendekkel többet költsön az egészségügyre, ehhez képest forrásokat vontak ki. Jelentős, további eszközbeszerzés szükséges – mondta.

MTI