Az MSZP szerint politikai indíttatású támadás a nemzeti felsőoktatási törvény módosítása, a lex CEU, amely sérti az oktatás szabadságát.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, a jogszabály módosításának valós szakmai alapja nulla, az kizárólag egyetlen egyetemről, a Közép-európai Egyetemről szól.

Hozzátette: a törvénymódosítás tárgya nem tartozik a magyar felsőoktatás tíz legfontosabb problémája közé. Kifejtette: sokkal fontosabb szakmai kérdés a többi között a diplomák munkaerőpiaci értéke, a felsőoktatás belső működése, az autonómiája, a felsőoktatásba való bejutás lehetőségének korlátozása, a felsőoktatási dolgozók bérezése.

Az ellenzéki országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a CEU oktatási színvonala megkérdőjelezhetetlenül magas, a kiadott diplomák keresettek a munkaerőpiacon; az egyetem a hatályos törvényeknek megfelelően működik, programjait az akkreditációs bizottság engedélyezte.

Hiller István azt mondta, a törvényjavaslat messze túlmutat a felsőoktatás, az oktatás keretein, az káros Magyarországnak.

Közölte, az MSZP módosító indítványt nem nyújt be, a törvényjavaslat visszavonását követeli, ha nem vonják vissza, akkor nem szavazza meg az előterjesztést.

A politikus kérdésre válaszolva hangsúlyozta, a keddi zárószavazás csak a törvénymódosítást dönti el, de nem lesz vége azzal ennek az ügynek, mert a magyar oktatás szabadságának ügye nem lehet a kormány által a parlamentre oktrojált szavazás.

MTI