A külgazdasági és külügyminiszter szerint a kormány nagyra becsüli Andrej Babis cseh miniszterelnök kiállását Magyarország mellett, és ezt tekinti irányadónak.

Fotó: Demokrata/T. Szántó György

Fotó: T. Szántó György/Demokrata, archív

Szijjártó Péter az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében az új cseh külügyminiszternek a Respekt című liberális cseh politikai hetilap legfrissebb számában megjelent interjújára reagált. Tomás Petrícek a lapnak azt mondta, közösen kellene védelmezni a liberális demokráciát és úgy vélekedett, hogy szükség volt a vitára az Európai Parlamentben azzal kapcsolatban, hogy Magyarország „elfordult” a liberális demokráciától, azonban a felszólításra a szankciós folyamat megindítására az új európai parlamenti választások és az új Európai Bizottság felállása előtt nem.

Szijjártó Péter cseh kollégája interjújára reagálva úgy fogalmazott: „értékeljük a külügyminiszteri munka megkezdésénél tapasztalt lendületet és megfelelni vágyást.”

Hozzátette: örömmel várják a novemberi találkozót, akkor mindent megbeszélhetnek, hiszen „eddig nem volt jellemző a magyar-cseh kapcsolatokra az üzengetés, reméljük, ezután sem lesz az”.

Hangsúlyozta a négy visegrádi ország (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország) együttműködése továbbra is a magyar külpolitika fókuszában marad, „nagyra becsüljük Babis miniszterelnök Magyarország melletti kiállását, és ezt tekintjük irányadónak”.