Nagyvadra megy a kormányzat, és komoly küzdelmekre készül az elkövetkező években is – mondta Ifj. Lomnici Zoltán az M1 Ma Este című műsorában. Az alkotmányjogász úgy vélekedett: a miniszterelnöki beszéd olyan elemeket is tartalmazott, amelyek relevánsak lehetnek az önkormányzati, vagy éppen az Európai Parlamenti választások vonatkozásában.


Fotó: T. Szántó György, Demokrata

Hozzátette, főleg azért, mert Magyarország vitában áll a jelenlegi EP-vel, illetve annak második legnagyobb frakciójával, amelyet a Nyílt Társadalom Alapítvány Soros-szövetségeseiként tartanak számon, és más nemzetállamok vezetőivel is, amelyek egy nyitott Európát, egy túlhaladott liberális demokráciát vizionálnak.

Ifj. Lomnici Zoltán szerint a Miniszterelnöki Kormányiroda a struktúrának teljesen új eleme, amelyet Bíró Marcell közigazgatási államtitkárként irányít majd. Az alkotmányjogász a miniszterelnök szavait is idézte, aki azt mondta néhány hete, hogy az úgynevezett agyközpontot szeretné hatékonyabbá tenni a kormányzás szempontjából.

Úgy látja, ez beleillik abba a háromágú rendszerbe, amelynek angolszász gyökerei is vannak. Hozzátette, a kabinetiroda a politikai munkaszervezésért, a kormányiroda az igazgatási munkaszervezésért, míg a Miniszterelnökség az irányításért felelhet. Megjegyezte, a Törvényalkotási Bizottság ülésén Gulyás Gergely megerősítette, hogy a kormányiroda a miniszterelnök útján interpellálható lesz, ami azt jelenti, hogy egyfajta politikai kontroll is érvényesülhet.

(hirado.hu)

Erre a linkre kattintva a teljes beszélgetést megnézhetik.