Fotó: MTI/Haáz Sándor, archív

A Magyar Demokrata szerkesztősége úgy döntött, hogy az Igazi Csíki Sört érő felháborító támadás elleni tiltakozásul a továbbiakban nem fogyasztja a Heineken cég által gyártott vagy forgalmazott söröket és ugyanezt javasolja mindenkinek. Ezek a következők: Heineken, Gösser, Edelweiss, Zlaty Bazant, Kaiser, Krusovice Svetlé, Krusovice Cerné, Soproni (összes változata), Steffl, Arany Fácán, Arany Fácán Kakas, Adambrau.

Ezeken kívül még számos olyan sörfajta van, ami jóízű és élvezettel fogyasztható.

Mi a továbbiakban arra törekszünk, hogy amennyiben sikerül a gyártást újraindítani, ismét a kiváló minőségű Igazi Csíki Sört, vagy annak utódját fogyasszuk. Egyúttal felháborodásunknak adunk hangot, hogy a Heineken sörök címkéjén ott virít a vörös csillag, a kommunista diktatúra Magyarországon betiltott jelképe. Tisztában vagyunk azzal, hogy a Heineken vörös csillaga eredetileg más megfontolásból került a címkére, de szilárd meggyőződésünk, hogy Hollandiában is hallottak a XX. század két szörnyű politikai mozgalmáról, a nemzeti és a nemzetközi szocializmusról. Az előbbi létrehozói a nácik voltak, akiknek jelképe a horogkereszt volt. Az utóbbi létrehozói a kommunisták voltak, akiknek jelképe a vörös csillag lett. A Heineken gőgösen semmibe veszi a magyar törvényeket arra való hivatkozással, hogy az ő jelképe korábbi keltezésű. Erre való hivatkozással megsérti a magyar emberek érzékenységét és folyamatosan provokálja őket, amikor a néhai kommunista politikus, Horn Gyula szavaival élve, tulajdonképpen azt hirdeti: „lehet, hogy nem erkölcsös, de jogszerű”. Ugyanezzel a horngyulai logikával intéztek támadást az ősidők óta magyarok lakta Székelyföld (ahová az elmúlt néhány évszázadban szivárogtak be a román migránsok) népszerű, magyar nevű söre ellen.

A Heineken provokációjára van mód hatásos választ adni. Ez a válasz a bojkott. A Heinekennek is meg kell tanulnia tisztelni az általa a jelek szerint gyarmatinak tekintett nép érzékenységét. Ezért arra biztatjuk a magyar embereket, hogy a felháborító helyzet tisztességes és méltó rendezéséig ne fogyasszanak a Heineken által gyártott vagy forgalmazott sört.

Magyar Demokrata