A hőség ellenére nem döntött csúcsot a hazai villamosenergia-fogyasztás hétfőn – közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. az MTI megkeresésére.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Tájékoztatásuk szerint a hétfői hitelesített negyedórás bruttó rendszerterhelés értéke csúcsidőben 6209 megawatt (MW) volt, a rendszerterhelés nem érte el a június 28-án regisztrált idei legmagasabb nyári értéket, a 6357 megawattot.
    
Az eddigi nyári rekord csúcsterhelést a Mavir 2015-ben mérte, akkor július 8-án a rendszerterhelés elérte a 6457 megawattot.
    
A maximum értékeket júniusban, illetve július első felében szokta mérni a Mavir, ebben az időszakban ugyanis az emberek többsége még dolgozik, és az üzemek teljes kihasználtsággal termelnek. Július második felétől azonban megkezdődnek a szabadságolások, akkor már nagy hőség esetén sem lehet villamosenergia-fogyasztási csúcsértékekre számítani. Hasonló a helyzet augusztusban, amikor a meleg ellenére kifejezetten alacsony értékeket regisztrál a rendszerirányító.
    
A korábbi években mindig magasabb téli és alacsonyabb nyári csúcsterhelés az elmúlt időszakban egyre inkább megközelítette egymást. A Mavir 2015-ben tapasztalta először, hogy a nyári rendszerterhelés értéke meghaladta a téli csúcsértéket, ennek oka főként a korábbinál jóval több klímaberendezés.

MTI