A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság csütörtöki végzésében elutasította a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000) beadványát, amelyben a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nél (FKF) a február 20-ára tervezett sztrájk miatt a még elégséges szolgáltatások megállapítását kérték a bíróságtól – közölte a szakszervezet csütörtökön az MTI-vel.

A bíróság döntését azzal indokolta, hogy a szakszervezet kérelme idő előtti, ugyanis még zajlanak a bértárgyalások a munkáltatóval.

A bírósági döntés tükrében az érdekképviselet a február 20-ára meghirdetett sztrájkot nem tudja jogszerűen megtartani – közölték.

A szakszervezet tájékoztatott arról, hogy csütörtökön délután 14 órakor ismét tárgyalóasztalhoz ül az FKF-fel, és továbbra is kitart eddigi követelése mellett, amely 2016-tól 2018 végéig 30 százalékos bértömeg növelésre vonatkozik.

A HVDSZ 2000 azt reméli, hogy a délutáni tárgyaláson a munkaadó konkrét és komoly ajánlattal áll elő a bérfejlesztést illetően.

A HVDSZ 2000 közleményében úgy vélekedik, hogy a hatályos sztrájktörvénybe foglalt, az elégséges szolgáltatásokról szóló megegyezés kötelezettsége miatt sérül a munkavállalók sztrájkhoz való joga.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) teljes átvilágítását követeli a Magyar Liberális Párt (Liberálisok), amely támogatja a cég szakszervezetének sztrájkfelhívását.

Szabadai Viktor, a Liberálisok budapesti választmányának elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az FKF 2010 óta „botrányról, botrányra bukdácsol”, és eközben egyre alacsonyabb színvonalú szolgáltatást nyújt a főváros lakóinak. Az FKF élén az említett időszakban több vezérigazgató váltotta egymást, tavaly pedig a cég egyik volt dolgozójáról kiderült, hogy bennfentes információk segítségével nyert egy pályázatot. Kiszivárgott egy tavaly év végi dolgozói gyűlésen készült hangfelvétel is, amelyen Csontos István vezérigazgató arról beszél, hogy az elmúlt években használhatatlan célgépeket vásároltak az uniós forrásokból – sorolta a politikus.

A liberális politikus elkerülhetetlennek nevezte, hogy az ügy kivizsgálásába az Európai Csalás Elleni Hivatalt (OLAF) is vonják be.

Szabadai Viktor azzal folytatta, hogy a zrt. a szakszervezet egyetlen béremelési kérését sem támogatta. Eközben csökken a dolgozói létszám, állandó a munkaerőhiány, emiatt nő a ledolgozott munkaórák száma, ezért minden tisztelet megilleti a dolgozókat – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy egyetértenek a sztrájkkövetelésekkel.

A szakszervezet 2016-tól 2018 végéig 30 százalékos bértömegnövelést követel a munkáltatótól, az FKF ezzel szemben 4 százalékos fizetésemelést helyezett kilátásba. A szakszervezet úgy tervezte, hogy február 20-án, hétfőn műszakkezdéstől este hatig sztrájkol, ha pedig ezután sem születik meg a bérmegállapodás, akkor február 27-én már a bérmegállapodás megkötéséig, vagyis határozatlan ideig. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ugyanakkor csütörtökön elutasította a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 beadványát, amelyben a még elégséges szolgáltatások mértékének megállapítását kérte – közölte a szakszervezet csütörtökön az MTI-vel. A bíróság ezt azzal indokolta, hogy a szakszervezet kérelme idő előtti, mert még zajlanak a bértárgyalások a munkáltatóval. A határozat azt is jelenti, hogy a február 20-ára meghirdetett sztrájkot nem tudják jogszerűen megtartani – közölték.

MTI