A magyar kormány nem engedi meg, hogy egy terrorista Magyarország területén szabadlábon járjon, mert veszélyt jelent a magyar emberek biztonságára – jelentette ki Hollik István, kormányszóvivő pénteken Budapesten Ahmed H. szabadlábra helyezésével kapcsolatban.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Fotó: MTI/Mónus Márton

Hollik István emlékeztetett, hogy Ahmed H. szombaton szabadlábra kerül, miután letöltötte ötéves büntetésének a törvényekben előírt részét. Ezt a büntetést azért szabták ki rá, mert a határt védő magyar rendőrökre támadt, és uszította a körülötte álló illegális migránsokat is – idézte fel a kormányszóvivő. 

Hollik István kijelentette: mivel veszélyt jelent a magyar emberek biztonságára, az a döntést született, hogy kiutasítják az országból. Ez azonban csak úgy történhet meg, ha van egy olyan ország – a nemzetközi egyezmények alapján -, amelyik befogadja. 

A kormányszóvivő közlése szerint a magyar kormány felvetette a kapcsolatot Ciprussal, miután Ahmed H. ciprusi lakos, a tárgyalások zajlanak, és amíg nincsen ezeknek eredménye, addig Ahmend H.-t idegenrendészeti őrizetben tartják. 

Kérdésre elmondta: az Ahmed H. ügyében zajló per nem más, mit a Soros-szervezetek fizetett akciója, így próbálnak meg pénzt szerezni a magyar adófizetőktől. 

A Fővárosi Törvényszék február 1-jén hirdet ítéletet abban a polgári perben, amelyet a Soros-terv elleni nemzeti konzultáció egyik kérdése miatt indított a más ügyben elítélt szír Ahmed H. a Miniszterelnöki Kabinetiroda ellen.

A férfit a röszkei határátkelőhelynél 2015-ben történt tömegzavargás résztvevőjeként 2016-ban tíz évre ítélték első fokon, nem jogerősen terrorcselekmény miatt, majd 2018 őszén jogerősen öt év szabadságvesztést kapott. A napokban arról döntött a bíróság, hogy büntetésének kétharmada, 40 hónap letöltése után január 19-én feltételesen szabadlábra kerül, s egyúttal kitoloncolják az országból.