Nemzeti és egyúttal szövetségi érdek, a NATO számára is fontos a magyar haderő fejlesztése – mondta Szenes Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, volt vezérkari főnök az M1 aktuális csatornán szombat reggel.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Egy közepes európai országnak is szüksége van ütőképes haderőre; 2014 fordulatot jelentett a biztonságpolitikában az orosz fenyegetés és az Iszlám Állam miatt. A NATO keleti tagállamai számára Oroszország miatt kidolgozott védelmi tervekhez kapcsolódóan a közép-európai tagállamoknak, köztük Magyarországnak is, vannak feladataik – magyarázta.

Kis hadsereg öltözködik, nagy hadsereg fegyverkezik – idézte a régi mondást a volt vezérkari főnök. A magyar haderőfejlesztés első lépése általában a légierő, mert annak szorosan együtt kell működnie a szövetségi rendszer egészével, de ezt követi a szárazföldi haderőnem. Mi több, ezúttal a hazai fegyvergyártás is bekapcsolódik a fejlesztésbe – mondta Szenes Zoltán.

A FÉG – XIX. századi megalakulásakor Fegyver- és Gépgyár Rt., a második világháború után Fegyver- és Gázkészülékgyár – a 2000-es évek első felében megszűnt, ám most licenc alapján újraindulhat Magyarországon a modern kézifegyverek gyártása. A részben exportra termelő fegyvergyár munkahelyeket is teremt Kiskunfélegyháza vonzáskörzetében – fűzte hozzá.