Fotó: MTI/Illyés Tibor

Hosszú évek után most először van olyan helyzet a nemzetközi politikában, amely kedvező hatással van a magyar-orosz kapcsolatok fejlesztésére – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, miután megbeszélést folytatott Veronika Szkvorcova orosz egészségügyi miniszterrel.

A tárcavezető kifejtette: az elmúlt években „kaptunk hideget-meleget”, folyamatos bírálatokat a nyugati világból, amiért pragmatikus kapcsolatot tartunk fenn Oroszországgal, de ma már a nyugati világ is ilyen kapcsolat kialakítására törekszik.

Szijjártó Péter közölte: a csütörtöki tárgyalásokon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szóba kerülnek energetikai, oktatási, nehézipari kérdések, továbbá téma lesz több gyógyszeripari és mezőgazdasági beruházás is.

Mint mondta, napirendre kerül a Dunaferr, amellyel kapcsolatban az orosz fél nyitott, hogy jelentős beruházásokat hajtson végre az idén is. A gyógyszeripart illetően a Richter és az Egis megkapta az engedélyeket, hogy exportálhasson és részben termelhessen Oroszországban – közölte. Hozzáfűzte: a Richter Oroszországban a második legjelentősebb szereplő a receptköteles patikai piacon, és az orosz kormány szoros együttműködésre törekszik a gyógyszeriparban, e kooperáció zászlóshajója lehet a Richter.

A külügyminiszter közölte: a két ország 200-200 ösztöndíjat biztosít hallgatóknak, e helyeket szeptembertől teljesen feltöltik.

Arról is beszélt, hogy az elmúlt időben több magyar technológiára épülő mezőgazdasági beruházás valósult meg Oroszországban, és azt szeretnék, ha ez a vízgazdálkodásban is így lenne.

Szijjártó Péter az energetikai kérdésekkel kapcsolatban közölte: „a magyar kormány kért, az orosz kormány pedig ígért” pozitív hozzáállást a továbbiakban is a Mol oroszországi kitermeléseihez. A cég eddig 1,3 milliárd dollárt fektetett be Oroszországban, ma már a Mol olajkitermelésének 6,5 százaléka származik Oroszországból – mutatott rá.

A tárcavezető hangsúlyozta: a két éve kötött megállapodás értelmében már tavaly minden részletkérdést lezártak a magyar-orosz hosszú távú gázvásárlásról, így most abban a kényelmes helyzetben vannak, hogy már a 2021 utáni helyzetről tudnak beszélni. Magyarország energiabiztonságát több lépés is veszélyezteti, így a Déli Áramlat vezeték ellehetetlenítése és az, hogy Horvátország, valamint Románia továbbra sem felel meg annak az uniós kötelezettségnek, hogy biztosítsa a kétirányú gázszállítást – magyarázta. A legmegbízhatóbb energiabiztonságot garantáló partner így Oroszország – fűzte hozzá.

Szijjártó Péter kitért arra: Paks 2-t illetően „ugrásra készen állunk”, várjuk az EU utolsó engedélyét, hogy a bővítés megkezdődjön.

Kiemelte: az orosz szankciók bevezetése óta a magyar gazdaságot 6,7 milliárd dollár veszteség érte az elveszett exportlehetőségek miatt, és ez magyar vállalatok bevételkiesése, magyar munkahelyeket sodortak veszélybe az intézkedések. Továbbra is csak a magyar érdekeknek megfelelően „vagyunk hajlandók hozzáállni” a szankciókhoz, amelyek politikai és gazdasági szempontból is sikertelennek bizonyultak – magyarázta. Hozzátette: Európának nem lehet célja, hogy mindenkivel rosszban legyen, pragmatikus együttműködésre van szükség Oroszországgal.   

Kérdésre Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy Ukrajna területi integrációja és szuverenitása nem lehet kérdés, a nemzetközi szerződéseket és jogszabályokat mindenkinek be kell tartania, de a minszki megállapodások betartatásában nem vittek előbbre a szankciók, nem bizonyultak hatékony eszköznek ebből a szempontból. A szankciók meghosszabbításáról legfelsőbb szintű politikai vitát kell folytatni az EU-ban – vélekedett.

A paksi bővítésről közölte: ha van olyan lehetőség, amely előnyösebb helyzetbe hozza pénzügyileg Magyarországot, akkor megteszik a szükséges lépéseket, de eddig erre vonatkozó javaslatot nem tett a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Ugyancsak kérdésre elmondta: a Malév ügye minden magyar-orosz tárgyaláson szóba kerül, csütörtökön is napirenden lesz, és körvonalazódik egy megállapodás.

A külügyminiszter elmondta: korábban egyeztetett az orosz egészségügyi miniszterrel, aki a magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság társelnöke, és elvégezték az utolsó simításokat a csütörtöki csúcstalálkozó előtt.

Szijjártó Péter közölte: a későbbiekben a Roszatom vezérigazgatójával, Alekszej Lihacsovval találkozik. Szerda este Szergej Lavrov külügyminiszterrel, csütörtök reggel pedig Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszterrel tárgyal. Csütörtökön a déli órákban érkezik Budapestre Vlagyimir Putyin, szűkkörű megbeszélést folytat Orbán Viktor miniszterelnökkel, ezt követően plenáris ülés és sajtótájékoztató lesz – ismertette a programot a külügyminiszter.

MTI