A kormány legfontosabb feladata, hogy megállítsa Magyarország népességcsökkenését – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton a Tolna megyei Varsádon.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Potápi Árpád János a település felújított óvodájának és művelődési házának átadásán mondott köszöntőjében hozzátette: ennek egyik eszköze, hogy több forrást fordítanak a gyermekekre, a gyermekvállalásra, a családok támogatására, akár a bölcsődék és óvodák fejlesztésével Magyarországon és a határon túl.

Közölte: a kormány a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében 150 új óvodát épít és több mint 400-at újít fel.

„Ezzel teljessé tesszük azt a munkát, amit az utóbbi nyolc évben kezdtünk el, és a következő években is a családok támogatása lesz a legfontosabb tevékenységünk„ – jelentette ki.

Mint mondta, 1981 óta folyamatosan csökken Magyarország népessége, évről évre többen halnak meg, mint amennyien születnek. A kormány azon tevékenykedik, hogy ezen a tendencián változtasson, és a nemzetet a mély demográfiai válságból ki tudja vezetni.

Potápi Árpád János, aki a dombóvári választókerület fideszes országgyűlési képviselője is, kitért arra, ahogy az elmúlt időszakban a térségben szinte mindenhol felújított óvodákat, orvosi rendelőket, művelődési házakat adtak át, a választókerület 58 településén számos fejlesztés történt.

Andrási Zoltánné, Varsád független polgármestere az MTI-nek elmondta: a község két intézményének helyet adó, 500 négyzetméteres épületet a Vidékfejlesztési Program 28,5 millió forintos támogatásával összesen 33,5 millió forintból újították fel, és végeztek rajta energetikai korszerűsítést. A 398 lakosú település német nemzetiségi óvodájába 18 kisgyermek jár Varsádról és a környékbeli településekről.