A nők és a férfiak hasonlóak és egyenlőek, de nem egyformák, ezért az egyenlőséget és nem az egyformaságot kell hangsúlyozni – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára csütörtökön az Országházban tartott nőnapi konferencián.
 

Fotó: MTI, Balogh Zoltán


Fotó: MTI, Balogh Zoltán

Novák Katalin a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) és a Magyar Női Unió által szervezett rendezvényen kiemelte, a nőknek plusz támogatásra van szükségük, mert „nekik adatott meg az a csoda, hogy gyermeket szülhetnek”, amiből többletfeladatok is adódnak.     

A kormánynak ezért biztosítania kell a döntés szabadságát, és támogatnia kell a főállású anyákat és a munkaerőpiacra visszatérni szándékozókat is, hogy megteremthessék a munka és a család egyensúlyát – hangoztatta az államtitkár.     

Ezen egyensúly kialakítását segíti a gyed extra, a bölcsődei rendszer átalakítása, a hallgatói gyed bevezetése és kiterjesztése, a nők rugalmas foglalkoztatását segítő központok létrehozása, és a 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetőségének megteremtése – sorolta Novák Katalin.     

Az államtitkár azt mondta, olyan közéletre van szükség van, amely vonzóvá válhat a nőknek, ezért kezdeményezte a Nők Magyarországért Klub alapítását, amely nőnapon tartotta alakuló ülését. A polgári értékrendű szervezet alapítói között van Nagy Tímea olimpiai bajnok sportoló, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes is.     

A nők ügye azonban nemcsak a nőké, hanem mindenki közös ügye, nőknek és férfiaknak együtt kell tenniük érte – fogalmazott az államtitkár. Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a 2010-es kormányváltás óta egyre több nő dolgozik, 2017-ben meghaladta a kétmilliót a számuk, ami a rendszerváltás óta a legmagasabb érték.

2010 óta 270 ezerrel nőtt a foglalkoztatott nők száma, a női munkanélküliség pedig a 10 százalék feletti szintről öt százalék alá csökkent, amire még sohasem volt példa Magyarországon – fűzte hozzá.     
Kitért arra is, hogy a magyar vállalkozások körülbelül 30 százalékát nők vezetik. A női vállalkozások általában hosszabb életűek, megbízhatóbbak, szabálykövetők, és kevesebb pályázaton indulnak ugyan, de nagyobb sikerrel. Ez alapján elmondható, hogy a női vállalkozások kiszámítható gazdasági erőt jelentenek, így kiemelten támogatja őket a kormány.     

Elmondta azt is, hogy a nők aránya a vezető pozíciókban Magyarországon 40 százalék körüli, ami az EU-s tagállamok között az egyik legmagasabb arány.     

Dunai Mónika, az Országgyűlés női méltóságért albizottságának elnöke azt hangoztatta, hogy a családok megmaradását a fizikai és az anyagi biztonság garantálja, ezért meg kell őrizni a már elért eredményeket. Az április 8-ai országgyűlési választásokon a jövőről döntenek a magyarok – emelte ki.     
Király Nóra, a Ficsak és a NőiSzem egyesület alapítója köszöntőjében úgy fogalmazott, egy nő életében a legszebb ajándék a gyerek, a gyerekek megszületése pedig nemzeti létkérdés is, ezért a családok megerősítésén és a gyermekvállalás ösztönzésén múlik a jövő.     

Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió elnöke azt mondta, a szervezet a nőket kívánja megerősíteni, mert úgy vélik, amilyen a nő olyan a család, és végső soron a társadalom is.

(MTI)