Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Tények Extra vendége volt péntek este. A műsorban szóba került a nyugdíjasoknak hamarosan kézbesítendő Erzsébet-utalvány és a nemrég bejelentett téli rezsicsökkentés, valamint az ezeket érintő ellenzéki vádak.

Képernyőfotó: TV2 Tények Extra

A nyugdíjasok immár harmadjára kapnak tízezer forintos Erzsébet-utalványt, elismerve az ő „áldozatos munkájukat és tevékenységüket”. Ezt a hosszú távon fenntartható 4%-os GDP-növekedés és a bővülő export tette lehetővé – emelte ki Novák Katalin. Az államtitkár rosszindulatú értelmezésnek tartja azt, hogy ez kampányajándék lenne, és inkább azokat az állításokat érzi kampányízűnek, amelyekkel az ellenzék támadja ezt az intézkedést.

Az ellenzék az utalvány helyett inkább magasabb nyugdíjakat szorgalmaz – emlékeztetett a műsorvezető. Erre reagálva Novák Katalin felidézte a baloldali kormányok bizonytalan, korrupt és igazságtalan nyugdíjrendszerét, amely fenntarthatatlan volt, csak adósságból lehetett finanszírozni. A tizenharmadik havi nyugdíjat hol bevezették, hol elvették. (Most ismét bevezetnék, legalábbis az MSZP ezt ígéri – a szerk.) A második és harmadik Orbán-kormányok tették fenntarthatóvá a nyugdíjrendszert, és bevezették a Nők 40-t, amellyel a kormány elismeri a nők kettős terhelését, azt, hogy dolgozóként és anyaként egyaránt helyt állnak.

A háztartásonként egyösszegben tizenkétezer forintot jelentő téli rezsicsökkentés a tél végi rendkívüli hideget hivatott kompenzálni – mondta az államtitkár. (A legújabb információk szerint ez az összeg az áprilisi számlából kerül majd levonásra – a szerk.)

A teljes interjút – amelyben a CSOK-ot érintő egyszerűsítések is szóba kerülnek – a TV2 Tények Extra adása tartalmazza, 3 perc 28 másodperctől.

//tenyek.hu/neoplayer/tv2/embed/257062_tenyek-extra-teljes-adas-2018.-marcius-9.-pentek.html

-AÁ-