A migrációs hullám kezdete óta ugrásszerűen emelkedik a nők elleni zaklatások száma Európában, a magyar nőket és gyerekeket azonban nem tehetjük ki ennek a veszélynek, ezért meg kell állítani az illegális bevándorlást – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyekért felelős államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján.



Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy a legtöbb ilyen eset Németországban történt, tavaly szilveszterkor Kölnben, Stuttgartban és Hamburgban migránsok tömegesen követtek el szexuális zaklatást nők ellen. Azóta is szaporodnak az olyan esetek, amikor nőket ér valamilyen zaklatás és az elkövetőkről kiderül, hogy „migrációs háttérrel” rendelkeznek – tette hozzá az államtitkár.     
    
Még a Német Szövetségi Bűnügyi hivatal is elismerte, hogy van összefüggés a szexuális támadások és az illegális bevándorlás között – jegyezte meg.
    
Hangsúlyozta: eddig sikerült ettől a veszélytől megóvni a magyar nőket és gyerekeket, és emellett a jövőben is elkötelezett a kormány.
    
Novák Katalin az októberi népszavazáson való részvételre buzdított és rámutatott: a referendumon a magyar emberek – a többi európai országhoz képest kivételes módon – elmondhatják a véleményüket az illegális bevándorlásról, és felhatalmazást adhatnak a magyar kormánynak arra, hogy még határozottabban tudjon fellépni a migrációval és a Brüsszel által tervezett kényszerbetelepítési kvótával szemben.
    
Az államtitkár azt mondta, az ugrásszerű emelkedés a terrorcselekményekre is igaz. Emlékeztetett arra, hogy tavaly január, a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadás óta olyan terrorcselekmények történnek, amelyekről rendre kiderül, hogy az elkövetők illegális bevándorlók voltak vagy migrációs háttérrel rendelkeztek.
    
Arra a kérdésre, hogy a bevándorlás kezdete óta hány nőt zaklattak Magyarországon, Novák Katalin azt mondta: Magyarországon nem jellemzőek egyelőre ezek az esetek, éppen ezért lépett fel a kormány eddig is határozottan az illegális bevándorlás ellen.
    
Az államtitkár egy másik kérdésre, arra, hogy mit tesz a kormány a magyar nőkkel szemben magyar férfiak által elkövetett kapcsolati erőszak ellen, azt válaszolta: nagyon határozott eszközökkel lépnek fel ez ellen, így önálló büntetőjogi tényállás lett a kapcsolati erőszak, a kormány aláírta az Isztambuli Egyezményt, emellett folyamatosan növeli a krízisközpontok és az ellátórendszer finanszírozását, valamint 24 órás telefonszolgálatot üzemeltet az áldozatok segítésére. 
    
Novák Katalin ugyanakkor kijelentette: az, hogy a kapcsolati erőszak megoldásért kiáltó jelenség Európa- és világszerte, nem jelenti azt, hogy ne kellene legalább olyan határozottsággal fellépni az ellen a veszély ellen, ami most keletkezik Európában.

(Forrás és fotó: MTI)