A Magyar Liberális Párt elnöke politikai nyilatkozatot nyújt be a parlamentnek, amelynek elfogadásával az Országgyűlés kimondaná, hogy Magyarország az Európai Unió tagja akar maradni.

Fotó: MTI/Komka Péter, archív

Fodor Gábor hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azzal indokolta a kezdeményezést, hogy a kormány egyre távolabb viszi az országot az EU-tól. Példaként említette a Közép-európai Egyetem „elleni támadást”, amit annak jeleként értékelt, hogy a kabinet inkább a „putyini érdekszférát” választja és nem Európát. Egyúttal azt is kijelentette, hogy a kormánypártok a civil szervezeteket vegzáló és megbélyegző törvényt készülnek elfogadni.

Az is látszik, hogy a Fidesz Európában is elszigetelődik, az elmúlt napokban már saját pártcsaládjából, az Európai Néppártból is támadások érték a magyar kormánypártot – emelte ki.

Fodor Gábor végül arról beszélt, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egy múlt heti iráni látogatása során többek között Ali Akbár Szálehi alelnökkel, az iráni atomenergetikai szervezet vezetőjével is találkozott, tárgyalásuk végén pedig szándéknyilatkozatot írtak alá. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője minderről azt a tájékoztatást adta, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség és az Európai Unió normáinak megfelelő szándéknyilatkozat a két ország együttműködéséről szól a nukleáris energia, elsősorban annak biztonsága területén. Az ellenzéki politikus viszont mindezt úgy értékelte, hogy, ebben az esetben is az Iránnal jó kapcsolatokat ápoló „Oroszországgal bútorozott össze” a magyar kormányzat.

MTI