Jakab Péter (Jobbik) azzal kezdte felszólalását, hogy „ahogy járja a vidéket, sokakat aggaszt a Duna alacsony vízállása, mert még könnyen befagy, és a Viktor megkoronáztatja magát.” Az elnöklő Latorcai János ekkor figyelmeztette szavai miatt a képviselőt.

Fotó: MTI

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ezt követően a jobbikos politikus Szent István király intelmeit idézte, és azt mondta: a kormányfő apja, veje, rokonsága sorra nyeri a milliárdos megrendeléseket, a népet eközben éhbérért dolgoztatják orrvérzésig, elveszik tőlük a kafetériát, a lakásmegtakarításokat. Gyengeséggel vádolta a kormányfőt, és szóvá tette a felcsúti stadion és kisvasút építését is.

Orbán Viktor miniszterelnök válaszában azt mondta: nem szép, ha az ember hazudozik, de van nagyobb baj is a politikában, ha valaki elhiszi a hazugságait.

Mindenféle hazugsággal vádolják meg a kormányoldalt, majd utána úgy tesznek, mintha valóság lenne, és mégegyszer a fejükre olvassák a hazugságaikat. Ez nem helyes eljárás – mondta Orbán Viktor.

A koronázásra vonatkozó felvetésre azt válaszolta: a magyar alkotmány ezt tiltja.

Jakab Péter viszonválaszában azt mondta: a kormányfő „királynak képzeli magát, aki azt gondolja, bármit megtehet ebben az országban (…), de nem más, mint egy közönséges lókupec”.

Az elnöklő Latorcai János ekkor ismét figyelmeztette a képviselőt, és kétszeri figyelmeztetés után a hétfői napra kezdeményezte, hogy zárják ki őt a vitából. Az Országgyűlés a kizárásra vonatkozó javaslatot 103 igen, 34 nem szavazattal elfogadta.

Orbán Viktor azt mondta: megvédené a lókupeceket, az egy tisztességes szakma, ami – szavai szerint – meg is haladja a képességeit, a lókupecek értenek a lovakhoz. A kérdést úgy kell feltenni, mihez kell értenie egy vezetőnek? A válasz az, hogy a vezetéshez, és, hogy ez sikerült-e, azt majd eldöntik a választók – fogalmazott a kormányfő.