Orbán Viktor támogatja Andrej Babis cseh miniszterelnök migrációs javaslatát – mondta Bakondi György, a magyar miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója az M1 aktuális csatornán szombat este.

Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

Fotó: MTI, archív

Andrej Babis a tervéről korábban azt mondta: Görögországnak, Olaszországnak, Máltának és Spanyolországnak világosan ki kell mondania, hogy nem fogadnak be menekülteket. Ezután Marokkóval, Algériával, Tunéziával, Líbiával és Egyiptommal kell tárgyalni, hogy a határaikon állítsák meg a migrációt.

„Szükségünk van egy Afrika-terve minden egyes ország számára, ahonnan a migránsok érkeznek. Ezek gazdasági migránsok, nem a háború elől menekülnek” – fogalmazott korábban a cseh kormányfő.

Ezzel kapcsolatban szombaton Bakondi György arra mutatott rá: Magyarország már 2015-ben megmutatta, hogy a zöldhatárokat le lehet zárni. Ha a tengeri útvonalakat is sikerül, akkor a migráció céltalanná válik. Ezután következhet az illegális migránsok, jogtalanul Európában tartózkodók hazaszállítása, de a legelső a külső határok lezárása, az illegális migráció megállítása.

Európában ma a törésvonal a migrációt támogatók és az azt ellenzők, a lakosság biztonságát szem előtt tartó politikai erők között húzódik, és ez határozza meg az EP-választási kampányt. Ezt a harcot minden országban meg kell vívni – mondta a a magyar miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója.