Országos havazás várható – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a Facebook-oldalra feltöltött videóban.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Csonka Tamás meteorológus közlése szerint eleinte csak délen és keleten havazhat, majd szerdára virradóra dél, délnyugat felől kiterjedt havazás kezdődik, amely reggelre eléri az északi országrészt is.

Kifejtette: egy mediterrán ciklon melegfrontja az éjszaka érkezik meg az ország fölé országos havazást hozva. A hóesés fokozatosan terjed észak felé, legkésőbb az Északi-középhegység térségét érheti el.

Szerda délelőttre várhatóan az egész országot hó borítja be. A legtöbb friss hó a déli megyékben valószínű. Napközben a legtovább az ország északi, északnyugati felén havazhat. A déli határvidéken összességében 15 centiméter friss hó is hullhat. Délelőtt dél felől fokozatosan megszűnik a csapadék. A havazás miatt szerdára Baranya, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

A minimumhőmérséklet általában mínusz 10 és mínusz 1 Celsius-fok között valószínű. A csúcshőmérséklet mínusz 3 és plusz 3 fok között alakul, ezért délen olvadni fog.

Csütörtökön napközben általában erősen felhős vagy borult lesz az ég. A déli óráktól egyre többfelé várható csapadék: elsősorban nyugaton valószínű hó, másutt havas eső, eső, néhol ónos eső is hullhat. Helyenként megerősödhet a szél is. A hőmérséklet napközben 0 és plusz 5 fok között alakul.

A meteorológus azt mondta: a hétvégén és a jövő héten is „igazi téli idő” várható. Többnyire az ilyenkor szokásosnál is hidegebb lesz, és több alkalommal fordul elő csapadék, a Dunántúlon nagyrészt hó.