Fotó: MTI/Balogh Zoltán (archív, illusztráció)

Országszerte megemlékezéseket, koszorúzásokat tartanak a nemzeti gyásznap, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 62. évfordulója alkalmából a hét végén.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán (archív, illusztráció)

Vasárnap a központi rendezvények a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol a hagyományoknak megfelelően katonai tiszteletadás mellett felvonják, majd félárbócra eresztik Magyarország lobogóját.

A központi megemlékezések a Rákoskeresztúri új köztemető nemzeti gyászparkjában folytatódnak, ahol Trócsányi László igazságügyi miniszter mond beszédet. Ezt követően a Kisfogházban tartanak koszorúzást, valamint leleplezik Fónay Jenő 1956-os halálraítélt, a Politikai Foglyok Szövetsége (Pofosz) alapítójának és örökös elnökének emléktábláját. Ott Boross Péter korábbi miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke mond beszédet.

Délután a főváros XVIII. kerületében, a Hargita téren álló 1956-os emlékműnél tartanak megemlékezést.

Este a Szent István-bazilikában emlékkoncertre várják az érdeklődőket. A bazilikánál fényfestés is megidézi a mártírok emlékét.

A Terror Háza Múzeumnál, a Hősök falánál egész nap gyertyagyújtással tiszteleghetnek az emlékezők az áldozatok előtt. 

A Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájánál szintén egész nap protokollmentes megemlékezést tartanak.

Több, az október 23-ai rendezvényekhez kapcsolódó program november 4-ig tart. Október 22. és november 4. között nosztalgiavillamosok közlekednek a 4-6-os és a 47-49-es villamos útvonalán. A vonalak egy-egy ikonikus helyszínén, a megállóban korabeli ruhába öltözött fiatalok – rikkancsok – szerepükhöz hűen osztogatják az archív hírekből válogatott újságot, továbbá interaktív kiállítás is lesz.

Az október 23-án kezdődött Időkapuk elnevezésű interaktív játék is november 4-ig tart.

November 4-ét, amikor az 1956-os események áldozatairól emlékeznek meg, a kormány hivatalosan 2013-ban nyilvánította nemzeti gyásznappá.