Fotó: MTI/Balogh Zoltán, archív

Október utolsó vasárnapján a székely autonómiáért gyújtanak őrtüzet a budafoki Tóth József utca Duna-parti végében lévő dombon.

Székelyföldön a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésére a magyar pártok és politikai szervezetek összefogásával október 29-én este, román idő szerint 17.30-kor (magyar idő szerint 16.30-kor) őrtüzekkel világítják ki a régió történelmi határait.

„Kérjük Székelyföld polgármestereit, hogy támogassák, és aktívan vegyenek részt az imavasárnapon és az őrtűzgyújtáson, szólítsák meg a közösséget, amelynek bizalmából a székely községek és városok élére kerültek. Kérjük a települési székely tanácsokat, hogy mozgósítsák a helyi közösséget, és készüljenek október utolsó vasárnapjára, 29-én 17.30 órakor lobogjanak a területi autonómia igényének lángjai. Felhívásunk szól szerte a nagyvilágba élő magyar-keresztény gyülekezetekhez, tudatosítsák a fiatalokban, gyermekeikben: a székely önrendelkezés ügye magyar nemzeti ügy” – fogalmaz szeptember végén közétett felhívásában Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke.

Az őrtűz meggyújtására a budafok-tétényi rendezvényen is a székelyföldi eseménnyel egyidőben, 16.30-kor kerül sor.

A székely zászlót Magyarországon elsőként kitűző Budafok-Tétényi Önkormányzat rendezvényén ünnepi beszédet mond az esemény fővédnökeként Szabolcs Attila, Budafok-Tétény parlamenti képviselője, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke, Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja, és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke is.

(demokrata.hu)