Fotó: MTI/Marjai János (archív, illusztráció, szerk.)

A Párbeszéd szerint Orbán Viktor miniszterelnök kormányra kerülése óta azon dolgozik, hogy csökkentse az egyetemi férőhelyek számát és az egyetemi támogatásokat, valamint kormányzati kontroll alá vonja az oktatási intézményeket.

Fotó: MTI/Marjai János (archív, illusztráció, szerk.)

Barabás Richárd, az ellenzéki párt szóvivője csütörtökön, a jövő évtől alapítványi formában működő Budapesti Corvinus Egyetem előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a Fidesz „romboló intézkedései” azt eredményezik majd, hogy tízből kilenc ember nem jut majd be a felsőoktatásba.

A nagyobbik kormánypárt ráadásul úgy próbálja átalakítani az oktatási intézményrendszert, hogy nem egyeztet az érintettekkel – hangsúlyozta.

A szóvivő kiemelte, a Párbeszéd elkötelezett amellett, hogy az első diploma megszerzése minden magyar embernek ingyenes legyen.

Az ellenzéki párt egyetemistákat segítő intézkedéscsomagja tartalmazza, hogy négy kormányzati év alatt 25 ezerrel növelnék a kollégiumi férőhelyek számát. Jelenleg ugyanis negyvenezer hely van az országban, ennek körülbelül négyszeresére lenne szükség – ismertette a szóvivő. Közölte, a csomag harmadik eleme az alapösztöndíj bevezetése, amely azt jelenti, hogy egy ötéves képzési ciklus alatt 3,6 millió forintot kapnának az egyetemisták, így nem kellene választaniuk a munka és a tanulás között.