Bármilyen botrányosnak, negatívnak beállított hír van a cigánysággal kapcsolatban az ellenzéki sajtóban, ahhoz igyekeznek hozzákötni a nevemet. Olyan időszakok vizsgálataihoz is, amikhez már rég semmi közöm – mondta a Demokratának Farkas Flórián.

A Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség elnökével az őt ért vádakról és felzárkóztatáspolitika eddigi eredményeiről is beszélgettünk.

Orvosmisszióval Kárpátalján

A Katolikus Karitász két évvel ezelőtt indította el kórházmissziós programját, amelyben Ungvár, Munkács és Beregszász gyermekkórházait támogatta gyógyászati segédeszközökkel, valamint segítséget nyújtott az intézmények egyes részlegeinek felújításában is. Idén szeptembertől a program orvosmissziós munkával is kiegészült, amelynek keretében kora ősszel négy főből álló magyar orvoscsoport látogatott a kárpátaljai Gyertyánligetbe. Október végén a misszió újabb határon túli településen, Aknaszlatinán végzett szűrővizsgálatokat – az útra lapunk is elkísérte őket.

Az ősbűn

„A pétervári puccs közvetlen és közvetett eredménye: százmillió halott. Vagy talán még ennél is több. Ennyien veszítették életüket a nagy társadalmi kísérletben. Ennyi ember életét vette el Lenin, Trockij, Sztálin, Mao, Pol Pot, Rákosi, Kádár, Honecker, Ceaușescu, Castro és a többi gyilkos. De az ősbűn 1917. november 7. A nap, amely után már semmi sem volt olyan, mint azelőtt. Ezen a napon a pusztítás szelleme kiszökött a palackból, és a szocializmus itt kísértett köztünk egészen addig, amíg teljesen fel nem falta önmagát. Tizenkét oldalas összeállításunkban nem törekedhettünk teljességre, de felvillantunk néhány képet, tisztázni igyekszünk néhány kérdést a forradalom napjaiból.”

Magyarországon nincs ellenzék

A cukiságkampány nem egy törésvonal volt a Jobbiknál, hanem egy tudatosan felépített stratégia állomása – nyilatkozta a Demokratának Varga-Bíró Tamás. A zenész-publicista lapunknak beszélt arról, miért haragudott meg Zagyva Gyuláékra, mi a véleménye az ellenzék kétszavas programjáról, és elmondta azt is, hogyan vált Jobbik-szimpatizánsból Fidesz-szimpatizánssá.

A Demokrata november nyolcadikától kapható az újságárusoknál.